Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πτωτικά το ευρώ με αφορμή το Eurogroup

Πτωτικά το ευρώ με αφορμή το Eurogroup

 Πτωτικά κινείται σήμερα το ευρώ στον απόηχο της Συνόδου υπουργών Οικονομικών (Eurogroup) στο Λουξεμβούργο.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2958 δολάρια. Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,2966 δολάρια από το επίπεδο των 1,3052 δολ που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Οι αγορές τηρούν στάση αναμονής προσπαθώντας να ανιχνεύσουν τις προθέσεις της Ισπανίας και το κατά πόσο ο υπουργός των Οικονομικών θα θέσει σήμερα στη συνεδρίαση το ζήτημα της υπαγωγής της χώρας στο Μηχανισμό Στήριξης. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Ισπανία προσπαθεί να κερδίσει χρόνο αποφεύγοντας την λύση του Μνημονίου.

Αρνητικά επηρέασε ακόμη σήμερα το ευρώ η υποχώρηση του δείκτη της βιομηχανικής παραγωγής κατά 0,5% στη Γερμανία τον Αύγουστο. Η εξέλιξη αυτή ενέτεινε την ανησυχία για το ενδεχόμενο ολόκληρη η ευρωζώνη να περιέλθει σε βαθύτερη ύφεση. Όσον αφορά στην πρόοδο του Ελληνικού ζητήματος, οι αναλυτές φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει μία θετική δήλωση από το σημερινό Eurogroup. Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων χωρίς συναλλαγές το περιθώριο για πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από το επίπεδου του 17%. Συγκεκριμένα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τράπεζας της Ελλάδος δεν καταγράφηκαν σήμερα συναλλαγές. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 18,38% από 19,25% την Παρασκευή με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,47% να περιοριστεί στο 16,99% από 17,74% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,66% από 0,67%, στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,54% από 0,55%, στο εξάμηνο κυμαίνονταν στο 0,43%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,22%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε