Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους! – Στήριξη Γιούνκερ στην Ελλάδα: Μέχρι την Τρίτη ελπίζω να τα βρούμε!

Πυρετώδεις διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους! – Στήριξη Γιούνκερ στην Ελλάδα: Μέχρι την Τρίτη ελπίζω να τα βρούμε!

– Γιούνκερ: “Eργαζόμαστε εντατικά ώστε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα”
– Λαγκάρντ: “Στόχος ένα στέρεο και βιώσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα
– Επίτροπος Ενέργειας: Στο τέλος δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα κούρεμα
– Αναπόφευκτο το κούρεμα υποστηρίζουν πολλοί γερμανοί οικονομολόγοι

Να γεφυρώσουν το χάσμα που υπάρχει μεταξύ τους προσπαθούν οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ για το κούρεμα του χρέους της Ελλάδας.

Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις στο Reuters του επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλωντ Γιουνκερ.

“Eργαζόμαστε εντατικά ώστε πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα” δήλωσε ο Γιούνκερ, και πρόσθεσε ότι μένει να φανεί μέχρι το eurogroup της Τρίτης πόσο θα έχει επέλθει σύγκλιση των απόψεων.

O πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα ασκώντας μάλιστα κριτική σε όσους μιλούν για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Απειλές σε γερμανική, βαυαρική ή αυστριακή διάλεκτο, που προέβλεπαν για την Ελλάδα σύντομα την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα, είναι λάθος, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας απόψε σε επιχειρηματικό συνέδριο στο Μπίλεφελντ. Όταν προβλέπεται η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στην δραχμή, επισήμανε, κανείς δεν θα επενδύσει στη χώρα. Είναι περισσότερο ενδεδειγμένο, τόνισε, να συγκρατεί κανείς το στόμα του και να δείχνει αλληλεγγύη για την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπενθύμισε ακόμη ότι κατά το παρελθόν και η Γερμανία και πολλές άλλες χώρες παραβίασαν τα κριτήρια σταθερότητας συνοχής της Ευρωζώνης. “Ο καθένας φέρει το μερίδιό του στην ευθύνη”, δήλωσε, αλλά διευκρίνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει σημαντικά πιο ανταγωνιστική και έκανε λόγο για “προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας που έβλαψαν το κοινό καλό”.

Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σημειώνουν πρόοδο για την επίλυση της διαφοράς τους όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας, δήλωσε επίσης σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. “Αναμένω ότι θα καλύψουμε και την υπόλοιπη απόσταση με το ΔΝΤ”, δήλωσε ο Γιούνκερ στο Ρόιτερς στο περιθώριο συνεδρίου στο Μπίλεφελντ, στη βορειοδυτική Γερμανία. “Εργαζόμαστε εντατικά πάνω σε έναν συμβιβασμό με το ΔΝΤ για την Ελλάδα και σημειώνουμε πρόοδο”, σημείωσε επίσης, προσθέτοντας ότι αυτό που μένει τώρα να φανεί είναι πόσο θα έχουν περιοριστεί οι διαφορές έως την σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ την ερχόμενη Τρίτη.

Από το πρωί, γερμανοί οικονομολόγοι τάσσονται ανοικτά υπέρ ενός νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Μετά τον πρόεδρο της Bundesbank Γενς Βάιντμαν και τον σύμβουλο του Β. Σόιμπλε Κλέμενς Φουστ, που δεν αποκλείουν νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, ήλθε ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ να υποστηρίξει ότι το «κούρεμα» είναι αναπόφευκτο.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ της η σημερινή Bild, ο ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας υποστήριξε τη θέση αυτή ενώπιον σοσιαλδημοκρατών εκπροσώπων σε κεκλεισμένων των θυρών ημερίδα που έγινε στις Βρυξέλλες.

Λίγο αργότερα ο κ. Έτινγκερ παραδέχθηκε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την σύνταξη της εφημερίδας την εν λόγω θέση, υπογραμμίζοντας: «Στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους δανειστές». Με την τοποθέτησή του, ο ευρωπαίος επίτροπος έρχεται σε αντίθεση με την διακηρυγμένη θέση του Βερολίνου που αρνείται ακόμη και να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τέλος Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία διέκοψε επίσκεψή της στην Ασία για να παρευρεθεί στην σύνοδο του Eurogroup την Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μόνο αναδιάρθρωση με όλους τους πιστωτές θα σώσει την Ελλάδα

Αγώνας δρόμου για την εκταμίευση της δόσης την Τρίτη στο EUROGROUP για την Ελλάδα

“Στόχος ένα στέρεο και βιώσιμο πρόγραμμα για την Ελλάδα”
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε