Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Ραχόι: Δε θα αρνηθώ συνολική βοήθεια για την Ισπανία!

Ραχόι: Δε θα αρνηθώ συνολική βοήθεια για την Ισπανία!

Μια έτσι μια αλλιώς. Ο Ισπανός πρωθυπουργός αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η Μαδρίτη συνολική βοήθεια από την Ε.Ε. Αλλά όχι πριν τον Δεκέμβρη του 2012!

«Δεν θα αρνηθώ να την χρησιμοποιήσω τη συνολική βοήθεια αν είναι χρήσιμη», δήλωσε στον ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Cope, όμως πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Έχουμε καλύψει σχεδόν το σύνολο του προγράμματος έκδοσης ομολόγων για φέτος», διευκρίνισε ο Ραχόι, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί ότι το αίτημα αυτό δεν θα υποβληθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Η Ισπανία έχει καλύψει το 95,1% του ετήσιου προγράμματός της έκδοσης μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με την ισπανική κυβέρνηση, και έχει συλλέξει 81,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Αν δούμε ότι η Ισπανία χρηματοδοτείται με πολύ υψηλά επιτόκια για καιρό, τότε θα πρέπει να ζητήσουμε διάσωση, αλλά είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ποια θα είναι συγκεκριμένα η δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)», σημείωσε ο Ραχόι.

Τα επιτόκια δανεισμού της Ισπανία για τα ομόλογα δεκαετούς διάρκειας παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, φτάνοντας σήμερα κοντά στο 5,8%, ενώ τα σπρεντ βρίσκονται στις 433 μονάδες βάσης.

«Πρέπει επίσης να δούμε ποιοι είναι οι όροι (της διάσωσης) και στη συνέχεια να διασφαλίσουμε την υποστήριξη όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», επεσήμανε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Τέλος, αν πρόκειται «για το γενικό συμφέρον όλων των Ισπανών», η κυβέρνηση θα αποφασίσει να ζητήσει συνολική διάσωση της οικονομίας της χώρας, κατέληξε ο Ραχόι.

Η Μαδρίτη έχει ήδη υιοθετήσει πρωτοφανή μέτρα λιτότητας για να μειώσει το έλλειμμά της, με μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι ελπίζει να «μπορέσει να μειώσει» τους φόρους το 2014, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν έχει λάβει καμία «απόφαση για αύξησή» τους μέχρι τότε.
«Δεν θα μειώσω τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το 2013», υπογράμμισε ο ίδιος, αλλά θα παραμείνουν παγωμένοι για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, έπειτα από μια μείωση 5% το 2010.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρεκόρ σημειώνει η ανεργία στην Ευρωζώνη

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ video: Δε μπορείς να ανασάνεις, αλλά μπορείς να ουρλιάξεις

Στο δρόμο της ύφεσης και η Ισπανία με τις πωλήσεις να κάνουν βουτιά

Ομόφωνα μπράβο στην Ισπανία από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε