Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Ραχόι: “Το πιο άμεσο πρόβλημα της Ισπανίας είναι το πρόβλημα χρηματοδότησης”

Ραχόι: “Το πιο άμεσο πρόβλημα της Ισπανίας είναι το πρόβλημα χρηματοδότησης”

Ο πρωθυπουργός Ραχόι κάλεσε την Ευρώπη να “στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες”

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να «στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», την ώρα που η Ισπανία αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση από τις αγορές.

   «Η Ευρώπη πρέπει να πει πού πάει για να αποκτήσει ενότητα, πρέπει να πει ότι το ευρώ είναι ένα μη αναστρέψιμο σχέδιο το οποίο δεν κινδυνεύει, πρέπει να στηρίξει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα», δήλωσε ο Ραχόι μιλώντας στην ισπανική γερουσία, ενώ υπογράμμισε ότι το «πιο άμεσο» πρόβλημα της Ισπανίας είναι «το πρόβλημα χρηματοδότησης».

   «Κατά τη γνώμη μου χρειάζεται μεγαλύτερη οικονομική ολοκλήρωση με μια δημοσιονομική αρχή και μια τραπεζική ολοκλήρωση, μια τραπεζική ένωση με ευρωομόλογα, μια εποπτική αρχή για τον τραπεζικό τομέα και ένα ταμείο εγγύησης των ευρωπαϊκών καταθέσεων», υπογράμμισε ο Ισπανός πρωθυπουργός.

   «Αυτά θα εισηγηθώ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», σημείωσε ο Ραχόι.

   Η Μαδρίτη ζητεί το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ο μελλοντικός Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), να μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί άμεσα τις ισπανικές τράπεζες. Για να δει την ευόδωση αυτού του σχεδίου, η Ισπανία είναι έτοιμη ακόμη και να παραχωρήσει μέρος «της κυριαρχίας της, κυρίως στον τραπεζικό τομέα», όπως είχε πει το Σάββατο ο Ραχόι όταν ζήτησε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής δημοσιονομικής αρχής» που θα ασκεί «έναν κεντρικό έλεγχο των οικονομικών».

   Το «πιο άμεσο» πρόβλημα της χώρας είναι «το πρόβλημα της χρηματοδότησης, της ρευστότητας και της συγκράτησης του δημόσιου χρέους», παραδέχθηκε σήμερα ο Ραχόι.

   Εξάλλου ο Ισπανός πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το εξωτερικό χρέος της χώρας αποτελεί το «92,2% του ΑΕΠ», δηλαδή «σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο ευρώ». «Αυτά τα χρήματα πρέπει να βρεθούν και με τις αγορές, στην κατάσταση που βρίσκονται τώρα, είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούμε».

   «Η Ισπανία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», εκτίμησε ο Ραχόι, όμως «δεν εξαρτάται μόνο από εμάς: πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κραυγή απόγνωσης από την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

“Είμαστε αντιμέτωποι με μια ισπανική τραγωδία”

Η Ισπανία βουλιάζει αλλά εκείνοι εξακολουθούν να ασχολούνται με την Ελλάδα – Standard & Poors, Morgan Stanley και Κρούγκμαν μας βλέπουν ήδη εκτός

Κραυγή απόγνωσης από την Ισπανία – Επίσημη έκκληση για βοήθεια από τον υπουργό Προϋπολογισμού!

Σόιμπλε: Για όλα φταίει η Ελλάδα

Οι επιπτώσεις για τις καταθέσεις από τραπεζική ένωση

Τα λένε… επειγόντως για την ευρωζώνη G7 και κορυφαίοι τραπεζίτες

Πουλήστε για να ζήσετε και μετά το 2014!

Αυτό είναι το γερμανικό σχέδιο ανάπτυξης

”Η Ελλάδα θα μείνει στο ευρώ και στην ΕΕ”

 Δε βιάζονται οι Γερμανοί!–Θα «σώσουν» την Ευρώπη… του χρόνου!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε