Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ρέγκλινγκ: Τι σημασία έχει ο πολλαπλασιαστής με το έλλειμμα το 15,6%;

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI

Δεν έχουν σημασία οι πολλαπλασιαστές είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, που πήρε αποστάσεις από το λάθος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Κατά τον Ευρωπαίο αξιωματούχο «υπήρχαν σοβαροί λόγοι που οι πολλαπλασιαστές ήταν μεγαλύτεροι, αλλά αυτό δεν είναι το κεντρικό ζήτημα. Ακόμα και αν τα ξέραμε όλα από την αρχή, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρος, κάθε πρόβλεψη έχει περιθώρια αβεβαιότητας», όπως είπε σε συνέντευξή του στους Νέους Φακέλους του ΣΚΑΙ.

Σημείωσε μάλιστα ότι όταν το 2009 το έλλειμμα είχε φτάσει το 15,6% του ΑΕΠ, έπρεπε να ληφθούν αποφάσεις. «Σε μία τέτοια κατάσταση δεν έχει σημασία αν οι πολλαπλασιαστές ήταν 1 ή 1,5. Το βασικό πρόβλημα ήταν να ληφθούν άμεσα αποφάσεις», είπε.

Ευτυχώς όμως αναγνώρισε ότι οι Έλληνες υποφέρουν λόγω της κρίσης και εκτίμησε ότι τα 190 δισ. ευρώ που εκταμιεύθηκαν προς την Ελλάδα βοήθησαν να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της κρίσης. Διαβεβαίωσε επίσης ότι θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης, υπό την προϋπόθεση η κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαγράψει από το δημόσιο χρέος της η Ελλάδα τα 50 δισ. που έχει δανειστεί για να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις επί του θέματος, καθώς οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως είπε, η σχετική δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη μετά το 2014, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο ενιαίος μηχανισμός εποπτείας των τραπεζών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καμία αλλαγή στο Μνημόνιο – Λιτότητα και μέτρα μέχρι τέλους στην Ελλάδα

Προαναγγελία για νέα μείωση στον κατώτατο μισθό; – Πόσο “λάθος” έκανε ο Γ.Γ. του υπουργείου Οικονομικών

19 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα ο Ολάντ

Τσεκούρι ο φόρος 15% στους τόκους καταθέσεων

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε