Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Ρεκόρ σημείωσε το κρατικό χρέος της Ιταλίας

Στη διάρκεια του 2009, το ιταλικό κρατικό χρέος ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ.

Το κρατικό χρέος της Ιταλίας, από τα υψηλότερα παγκοσμίως, στη διάρκεια του Αυγούστου, κατέρριψε ανοδικά ένα ρεκόρ διαμορφωνόμενο στα 1.843 δισ.ευρώ, από 1.840 δισ.ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ανακοινώθηκε σήμερα από την Τράπεζα της Ιταλίας.

Στη διάρκεια του 2009, το ιταλικό κρατικό χρέος ανήλθε στο 115,8% του ΑΕΠ, αλλά φέτος διαμορφώνεται στο 118,5%, ενώ του χρόνου θα ενταθεί στο 119,2% του ΑΕΠ. Απ’ εκεί και πέρα θα αποκλιμακωθεί, θα είναι στο 117,5% του ΑΕΠ το ’12, ενώ το ’13 θα περιοριστεί στο 115,2% .

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “δεν κάνει αρκετά, για να αναπτυχθεί η ιταλική οικονομία” και να μειωθεί κατ’ αντιστοιχία η αναλογία χρέους προς το ΑΕΠ.

“Εδώ και πολλά χρόνια, η Ιταλία είναι στάσιμη από τη σκοπιά της κοινωνίας και της οικονομίας. Ένα τόσο ‘βαρύ’ κρατικό χρέος, μία τέτοια πρόοδος της φοροδιαφυγής, αυτά είναι τα δύο εμπόδια στο δρόμο της Ιταλίας, ανηφορικό δρόμο, έως ότου ανακάμψει η ιταλική οικονομία”, τόνισε η γερουσιαστής Αννα Φινοτσιάρο, του αριστερού “Δημοκρατικού κόμματος”.

Ο βουλευτής του ίδιου κόμματος, Φρανσέσκο Μπότσια, υπερθεματίζει ότι το χρέος αυξήθηκε πολύ “επί των ημερών του Μπερλουσκόνι”, δηλαδή μετά την άνοιξη 2008, “με ευθύνη του υπουργού των Οικονομικών Τρεμόντι”.

-Ο κ. Τζιούλιο Τρεμόντι επικρίθηκε δημόσια και από τον πρώην πρόεδρο της ‘Φεράρι’, νυν της ‘Φίατ’, τον Λούκα Κορντέρο ντι Μοντεζέμολο, που πιθανόν να εισέλθει στην ενεργή πολιτική. “Δεν σκέπτεστε κύριε Τρεμόντι και την ανάπτυξη, αναλώνεστε μόνον στη δημοσιονομική προσαρμογή”, έγραψε πρόσφατα σε άρθρό του ο ανωτέρω οικονομικός παράγοντας.

-Η κυβέρνηση προσδοκά, από την πλευρά της, δημόσιο έλλειμμα 2,7% του ΑΕΠ (σύννομο με το Σύμφωνο σταθερότητας) μόνον στη διάρκεια του 2012.-

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε