Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Reuters: Δυο τράπεζες δανείστηκαν 1 δισ από την ΕΚΤ σε μια ημέρα!

Reuters: Δυο τράπεζες δανείστηκαν 1 δισ από την ΕΚΤ σε μια ημέρα!

Ψάχνουν να βρούν ποιές δυο τράπεζες στην εβδομαδιαία δημοπρασία της ΕΚΤ που έγινε την Τετάρτη δανείστηκαν  συνολικά 1 δισ. δολάρια κάνοντας χρήση του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας που είχε δημιουργηθεί για να βοηθήσει τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η ταυτότητα των τραπεζών δεν αποκαλύφθηκε και ο λόγος που χρειάστηκε να προσφύγουν στην σχετικά ακριβή χρηματοδότηση της ΕΚΤ δεν είναι γνωστός.

Φορείς της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το Reuters αναφέρουν ότι ενδεχομένως οι τράπεζες να μην μπόρεσαν να βρουν δολάρια πιο φθηνά στην αγορά λόγω έλλειψης ενέχυρων υψηλής ποιότητας.

Μια πενταετία από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, το τραπεζικό σύστημα παραμένει διασπασμένο, αναφέρει το Reuters. Πολλές τράπεζες σε πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, διαθέτουν πλεονάζουσα ρευστότητα, ενώ άλλες σε οικονομίες που επλήγησαν από την κρίση συνεχίζουν να βασίζονται στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
Η χρήση της δημοπρασίας της ΕΚΤ – η οποία επιτρέπει στις τράπεζες να δανείζονται όσο επιθυμούν με την προϋπόθεση να έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα – έχει υποχωρήσει τα τελευταία τρία χρόνια καθώς οι αγορές έχουν ηρεμήσει και οι τράπεζες έχουν αρχίσει και πάλι να δανείζουν η μία στην άλλη.

Στις τελευταίες δημοπρασίες υποβλήθηκαν προσφορές ύψους μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ σε ορισμένες – όπως της προηγούμενης εβδομάδας – δεν κατατέθηκαν καθόλου προσφορές.
Την Τετάρτη, ωστόσο, δύο τράπεζες δανείστηκαν 1 δισ. δολ. Είχε προηγηθεί στις 27 Απριλίου, μια τράπεζα η οποία δανείστηκε 1,2 δισ. δολ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο ποσό σε διάστημα τριών ετών.

πηγη: Capital.gr

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε