Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Reuters: “Κράξιμο” Ευρωπαίων στο ΔΝΤ – Αμφισβητούν το ρόλο του στην ελληνική συμφωνία

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ερωτήματα ανάμεσα στους Ευρωπαίους αξιωματούχους έχει εγείρει η αναποφασιστικότητα του ΔΝΤ για την επανένταξή του στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αλλά και για το κατά πόσο αξίζει η συνεργασία μαζί του στο μέλλον. 

Αυτό τονίζει το Reuters, που σε ρεπορτάζ του επισήμανε πως τα σημάδια αναποφασιστικότητας του Ταμείου ήταν ορατά κατά το μαραθώνιο Eurogroup της 24ης Μαΐου.
Ακόμη και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb, ένας σύμμαχος της Γερμανίας που επιμένει στο ρόλο εγγυητή του ΔΝΤ προς τους ψηφοφόρους της Βόρειας Ευρώπης ότι οι Έλληνες δεν θα σπαταλήσουν τα χρήματά τους, διερωτήθηκε δημοσίως αυτή την εβδομάδα για το αν η ευρωζώνη θα πρέπει να συνεχίσει να προσπαθεί να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του Ταμείου “με κάθε τίμημα”.
Ερωτήματα για τη δέσμευση του ΔΝΤ ήγειραν δεκάδες ανώτεροι αξιωματούχοι μιλώντας ανώνυμα στο Reuters, από τότε που επιτεύχθηκε η συμφωνία.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup αυτής της εβδομάδας για την Ελλάδα, αξιωματούχοι της ευρωζώνης δήλωσαν στο Reuters ότι έμειναν έκπληκτοι από τις ασυνήθιστα έντονες και δύσκολες συνομιλίες ανάμεσα στον Thomsen και άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ και κυρίως από το γεγονός ότι ο Δανός αξιωματούχος χρειαστεί να περιμένει επί ώρες για να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde πριν αποδεχθεί τελικά τη συμφωνία
“Φαινόταν ότι το ΔΝΤ δεν μπορούσε να συμφωνήσει σε μία κοινή θέση” δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ένας ανώτατος αξιωματούχους της Ευρωζώνης που σημείωσε ότι κορυφαίοι δικηγόροι του Ταμείου ήρθαν από την Ουάσιγκτον για να εξετάσουν τη συμφωνία.
Αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν ότι η καθυστέρηση οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις διαδικασίες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τη Lagarde και πως δεν είναι ασυνήθιστο να την περιμένουν προκειμένου να δώσει την έγκρισή της.
Άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Thomsen φαινόταν “απογοητευμένος” κατά τη διάρκεια της τελευταίας τηλεφωνικής συνομιλίας διάρκειας δέκα λεπτών που είχε με την Lagarde στο διάδρομο έξω από το χώρο της συνάντησης. Ακούστηκε να λέει ότι το Ταμείο δεν πρέπει να συμφωνήσει, αλλά φάνηκε να χάνει το επιχείρημά του, είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης είπαν στο Reuters ότι όποιες και να είναι οι προδιαγραφές του Ταμείου, η πολιτική δέσμευση που δόθηκε σε κορυφαίο επίπεδο από την επικεφαλής του Ταμείου, αποτελεί απόδειξη ότι θα παραμένει στο πρόγραμμα.
“Αυτή είναι ο πραγματικός ισχυρός παίχτης εδώ”, δήλωσε ένας αξιωματούχος.
Αρκετοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. θεωρούσαν ότι μια συμφωνία ήταν αναγκαία πριν την συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη – όταν η Lagarde συνάντησε τον Schaeuble, τον πρόεδρο του Eurogroup, Dijsselbloem και τον υπουργό Οικονομικών Michel Sapin στη συνάντηση της G7 στην Ιαπωνία το προηγούμενο σαββατοκύριακο.
Άλλος ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: “Είμαι πεπεισμένος ότι το ΔΝΤ θα είναι μαζί μας. Υπάρχει ακόμα η ανάγκη για μια έντονη συζήτηση των πιθανών μέτρων αργότερο το φθινόπωρο, πριν ενταχθούν. Αλλά και αυτό αναμένεται να είναι εντάξει”.
Ωστόσο ορισμένοι Ευρωπαίοι εκτίμησαν ότι ακόμα και εάν δεν εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ αυτό ενδεχομένως να μην αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα και ενδεχομένως ακόμα και η Γερμανία να είναι λιγότερο πιεστική να κρατήσει το μη συνεργάσιμο Ταμείο σε μελλοντικές διασώσεις.
Ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε: “Όλη η εμπειρία τους τελευταίους 12 μήνες με το ΔΝΤ και την Ελλάδα έχει μειώσει την υποστήριξη για τη συμμετοχή του Ταμείου ακόμη και μεταξύ των παραδοσιακών υποστηρικτών όπως η Γερμανία, Ολλανδία και Φιλανδία”.
 

ΠΗΓΗ: REUTERS

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε