Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Reuters: Ποια είναι τα σενάρια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τρεις διαφορετικές μεθόδους επεξεργάζονται οι αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που έχει στην κατοχή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Το υπηρεσιακό έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters, αναφέρει οτι το πρώτο σενάριο προβλέπει την ενεργοποίηση των εθνικών μηχανισμών παροχής εγγυήσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Το δεύτερο προβλέπει κρατικές εγγυήσεις που θα μοιραστούν ισομερώς και θα τεθούν υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, η οποία θα παίξει ρόλο συμβούλου, ενώ το τρίτο σενάριο στηρίζεται στη δημιουργία ενός νέου “επενδυτικού οχήματος”, που θα τροφοδοτηθεί από τις συνεισφορές των κρατών – μελών. Οι εγγυήσεις αυτές θα συγκεντρωθούν υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, η οποία έχει εκφράσει προθυμία να παίξει αυτό το ρόλο.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, η “ανακεφαλαιοποίηση είναι απαραίτητη, αλλά δεν είναι αρκετή”. Παράλληλα σύμφωνα με τον συντάκτη του εγγράφου τονίζει οτι η επανάληψη της χρήσης των μηχανισμών που χρησιμοποιήθηκαν το 2008, δεν θα μπορέσει να λύσει τις δυσκολίες των τραπεζών, στο σημερινό περιβάλλον της αγοράς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της γαλλικής κυβέρνησης, η Γαλλία θα παρέμβει στο θέμα της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών, μόνο όμως ως έσχατη λύση, και οι τράπεζες θα πρέπει να δουν τα μπόνους και τα μερίσματα τους στο πλαίσιο της ενίσχυσης των οικονομικών τους. Οπως είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24 η Βαλερί Πεκρές, τα κέρδη των γαλλικών τραπεζών έφτασαν τα 11 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και πρόσθεσε οτι οι τράπεζες δεν θα “είναι σε θέση να πληρώσουν τους μισθούς που έδιναν πέρυσι”.

Διαβάστε

Μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για το μέλλον της Ελλάδας – Κοινή συνέντευξη Τύπου Μέρκελ – Σαρκοζί για τα πρώτα αποτελέσματα

Τι σημαίνει το “κούρεμα” κατά 60% για τις ζωές των Ελλήνων

Τelegraph: Πλέον οι ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν ανοιχτά με χρεκοπία

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε