Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Reuters για Eurogroup: Η Ελλάδα δεν θα πάρει το χριστουγεννιάτικο δώρο που ήθελε

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Στο Eurogroup της Δευτέρας (5/12) αναφέρεται σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Reuters, τονίζοντας πως η Ελλάδα ευχαρίστησε τους πιστωτές για την μετριοπαθή ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευση της για το γεγονός πως τελικά δεν θα πάρει το “δώρο Χριστουγέννων” που ήθελε .

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Αθήνα ελπίζει πως θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει άλλη άποψη, καθώς στο Eurogroup αναδείχθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης για το κατά πόσον η Ελλάδα τα πηγαίνει καλά με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της, με αποτέλεσμα οι συζητήσεις να οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

“Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει με αυτό μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι”, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. “Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά… Δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα”, τόνισε.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως “άχρηστες” όσον αφορά στην προώθηση της συμφωνίας. Οι υπουργοί διαφωνούσαν σχετικά με τους στόχους του προϋπολογισμού μετά το τέλος του προγράμματος του πακέτου διάσωσης το 2018.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολλά να κάνει, με τη “δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος να χρειάζεται ακόμα χρόνο”.”Υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος”, πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

 

Τα μέτρα που χρειάζονται
 

Μεταξύ των μέτρων που η Ελλάδα δεν έχει ακόμη εφαρμόσει είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Η κυβέρνηση, όπως σημειώνει το Reuters, έχει να αντιμετωπίσει έναν κουρασμένο από τη λιτότητα πληθυσμό, προειδοποίησε τους πιστωτές πως δεν χρειάζεται να “πιέσουν” κι άλλο την κατάσταση.

Το Eurogroup συμφώνησε σε μια σειρά από βραχυπρόθεσμες προσαρμογές στη δομή του ελληνικού χρέους που θα απαλύνουν τις αποπληρωμές και μειώσουν το κόστος σε μακροπρόθεσμη βάση.

Οπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, το αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν “σημαντική επιτυχία”, ωστόσο, τόνισε πως η Αθήνα θέλει από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το ΔΝΤ να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους για περισσότερη λιτότητα.

 

ΠΗΓΗ: REUTERS

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε