Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ρευστότης μηδέν! Στις 20/8 λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. – Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει κι άλλα έντοκα γραμμάτια

Ρευστότης μηδέν! Στις 20/8 λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ. – Reuters: Η Ελλάδα θα εκδώσει κι άλλα έντοκα γραμμάτια

– Τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σχεδόν μηδενικά, παραδέχτηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας
– Ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες
– «Δεν υπάρχει καμία απόφαση, συζητάμε με τους δανειστές» είπε Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters

Το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ λήγει στις 20 Αυγούστου και μέχρι τότε, τα χρήματα της επόμενης δόσης του δανείου, δε θα έχουν μπει στα κρατικά ταμεία. Η αξιολόγηση της τρόικας αναμένεται στο Σεπτέμβριο και οι δανειστές θα δώσουν το ΟΚ για να εισρεύσει… χρήμα στην Αθήνα μόνο αφού κάνουν «φύλλο και φτερό» την έκθεση των τροϊκανών.

Τι προϋποθέτει αυτό; Το κλασσικό… «κάντε ό,τι συμφωνήσατε και ό,τι προβλέπει η δανειακή σύμβαση». Μόνο που το ταμείο παραμένει μείον και οι ανάγκες «τρέχουν». Όπως «τρέχει» και η ελληνική κυβέρνηση να βρει λεφτά.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να εκδοθούν περισσότερα έντοκα γραμμάτια για να καλυφθούν οι ανάγκες του Αυγούστου. Αυτό αποκάλυψε (ανώνυμα φυσικά) στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

«Μια από τις εναλλακτικές προτάσεις που αξιολογούνται για την κάλυψη των αναγκών μας είναι η αύξηση των ποσών από την έκδοση των ΕΓΔ. Δεν υπάρχει ακόμα οριστική απόφαση… Συζητάμε το θέμα με τους εταίρους μας», είπε.

Εκτός από το ομόλογο των 3,2 δισ. ευρώ που λήγει στις 20 Αυγούστου και διακρατείται από την ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει κι άλλες τρέχουσες ανάγκες.

Ανάμεσα στα εναλλακτικά σενάρια που εξετάζονται είναι κι αυτό της ενδιάμεσης χρηματοδότησης από τους δανειστές ή η καθυστέρηση πληρωμής του ομολόγου που λήγει κατά ένα μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τριγμοί στο κυβερνητικό σχήμα – Στις 17.00 νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Ρέσλερ Νο2: “Φυσικά και η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ”

Το ΕΤΧΣ συγκέντρωσε 1,484 δισ. ευρώ διαθέτοντας τριετή ομόλογα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε