Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ρουμπινί: μονόδρομος η χρεοκοπία για την Ελλάδα

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI)

Στην αντεπίθεση πέρασε ο υφυπουργός οικονομικών Φ.Σαχινίδης λέγοντας πως ο Ρουμπινί δεν έχει το αλάθητο ενώ μπορεί και να εξυπηρετεί σκοπιμότητες.

Στη συνέντευξη του ο διάσημος οικονομολόγος στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μιλάει για συνταγή αποτυχίας αναφερόμενος στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας και λέει πως χρειάζεται σχέδιο… νούμερο δύο που θα προβλέπει ελεγχόμενη χρεοκοπία.

“Η χρηματοδότηση μιας χρεοκοπημένης χώρας και η επιβολή σοβαρότατων περικοπών, δεν αποτελεί λύση. Ακόμα και αν γίνει αύξηση της φορολογίας και οι δαπάνες μειωθούν, η Ελλάδα δεν θα γίνει περισσότερο ανταγωνιστική. Αντιθέτως, οι εξαγωγές θα μειωθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και το μερίδιο της αγοράς θα χαθεί. Είναι απαραίτητο να έχουμε ένα Σχέδιο Β. Αυτό θα πρέπει να αποτελείται από έναν ορθολογιστικό τρόπο αναδιαπραγμάτευσης του χρέους. Να βρεθεί δηλαδή ένας τρόπος συνεννόησης μεταξύ πιστωτή και δανειζόμενου. Και θα πρέπει να βρούμε τρόπους αναπροσαρμογής για την Πορτογαλία και την Ισπανία”.

Παράλληλα ο νομπελίστας οικονομολόγος βλέπει στροφή των κερδοσκόπων προς άλλες οικονομίες που ασχέτως μεγέθους αργά ή γρήγορα θα βρεθούν σε δίσκολη θέση

“Οι αγορές εξακολουθούν να ανησυχούν για την Ελλάδα, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όσο περνάει ο καιρός, όσοι παρακολουθούν από κοντά την αγορά έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Βρετανία και την Ιρλανδία. Ακόμα και χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αμερική θα έχουν προβλήματα λόγω της υπερχρέωσης. Ίσως όχι εφέτος όμως κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτά που με ανησυχούν είναι τα τεράστια ελλείμματα και τα χρέη”.

Το 2011 θα βγούμε από την ύφεση και το 2012 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα καταγράψουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εκτιμά ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
 
Μιλώντας στον Real Fm o κ. Σαχινίδης επεσήμανε ότι ο κ. Ρουμπινί δεν έχει το αλάθητο και οι προβλέψεις του θα διαψευσθούν. Τόνισε ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν ακούν οικονομολόγους να διατυπώνουν τις απόψεις τους γύρω από το οικονομικό χρέος, ως προς τη σκοπιμότητα που εξυπηρετούν, αφήνοντας αιχμές, ότι ενδεχομένως να βρίσκονται πίσω από συμφέροντα, τα οποία να επιδιώκουν το αποτέλεσμα των αρνητικών για τη χώρα μας, προβλέψεων.

Διαβάστε επίσης : Έπαινοι Ρεν για Ελλάδα και Κυβέρνηση-Αποκλείει αναδιάρθρωση χρέους

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε