Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΕΚ

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή και άληκτο κεφάλαιο, έχουν τη δυνατότητα, αφού υπαχθούν στη ρύθμιση, να αποπλήρωσαν και το άληκτο κεφάλαιο.

Τη δυνατότητα σε δικαιούχους του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) οι οποίοι έχουν λάβει από τον Οργανισμό δάνεια αλλά αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, δίνει τροπολογία η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για «την Κοινωνική Οικονομία και την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα», από τους υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έχουν την ευχέρεια να τις εξοφλήσουν εφάπαξ, με έκπτωση 80% επί των επιβαρύνσεων, είτε με 6 έως 24 μηνιαίες δόσεις με ποσοστό έκπτωσης 50% επί των επιβαρύνσεων και ποσοστό δόσης 100 ευρώ.

Όσοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιβραβεύονται με τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης πριν από τη λήξη του συμβατικού χρόνου, με έκπτωση η οποία αυξάνεται προοδευτικά για κάθε έτος που εξοφλούν. Αναλυτικότερα, η έκπτωση επί της ετήσιας δόσης είναι 3% για το πρώτο έτος εξόφλησης, 6% για το δεύτερο έτος, 9% για το τρίτο και ούτω καθεξής.

Εισάγεται, τέλος, ειδική ρύθμιση με την οποία προβλέπεται η αναστολή καταβολής των δόσεων (για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει στις 31/12/2012), η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής καθώς και η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους μακροχρόνια άνεργους δικαιούχους του ΟΕΚ.

Εκτός από τη διευκόλυνση των δικαιούχων του ΟΕΚ, το μέτρο στοχεύει και στην ενίσχυση του Οργανισμού που θα έχει τη δυνατότητα να εισπράξει μεγάλο μέρος των οφειλών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΕΚ ανέρχονται σήμερα στα 134 εκατ., ενώ η πρόωρη εξόφληση μπορεί να αποφέρει έως 1,3 δισ. ευρώ.

Από το 2010 ο ΟΕΚ δυσκολεύεται να συνεχίσει το δανειοδοτικό του πρόγραμμα.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε