Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

ΣΕΒ: «Δεν είναι τιμωρία, είναι θεραπεία»

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Θετικά υποδέχτηκε ο ΣΕΒ την είδηση της προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την ώρα που το ΕΒΕΑ μίλησε για είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε σκόπελο και η ΕΣΕΕ έκρινε πως η επόμενη μέρα είναι μονόδρομος.

Την προσφυγή στο μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, δεν πρέπει να τη δούμε ως τιμωρία αλλά ως αναγκαία θεραπεία, έκρινε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, τονίζοντας πως είναι κυριολεκτικά η τελευταία ευκαιρία να «καταστήσουμε επιτέλους την Ελλάδα μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα. Από εμάς και μόνο εμάς, από τη δική μας βούληση και συνείδηση, εξαρτάται να μην τη χάσουμε».

ΕΣΕΕ: Μονόδρομος η επόμενη μέρα

Ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου της χώρας θεωρεί η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου την ενεργοποίηση του μηχανισμού αν και σημειώνει ότι «το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης δήλωσε: «Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει βασικά δεδομένα που ξέραμε μέχρι σήμερα για τον τρόπο ζωής μας αλλά και για την ευρύτερη λειτουργία της αγοράς. Η επόμενη μέρα αποτελεί μονόδρομο για την χώρα για την προσεχή πενταετία. Το ΔΝΤ με απλά λόγια αποτελεί λύση για τις τράπεζες, πλήγμα για την εθνική οικονομία και την πολιτική αξιοπρέπεια της χώρας μας. Ενδεχομένως να αποτελέσει παγίδα και για το ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

Το βέβαιο είναι ότι ο μηχανισμός στήριξης δεν αποτελεί ασφαλές καταφύγιο και κυρίως δεν μας διασφαλίζει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς σήμερα να προεξοφλήσει την τελική έκβαση αυτής της επιλογής. 

Το ερώτημα που δημιουργείται σε όλους μας είναι ποιος θα αποφασίζει και πως θα αποφασίζει; Κατά πόσο εκχωρούμε νευραλγικές λειτουργίες και αρμοδιότητες σε μια ομάδα τεχνοκρατών και τι επιπτώσεις θα έχουνε αυτές οι αποφάσεις στο κοινωνικό κράτος; Η ελληνική Κυβέρνηση επέλεξε την λύση της λιτότητας επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας μέσω της ύφεσης.

Το ελληνικό εμπόριο και πάλι θα σταθεί αρωγός κάθε προσπάθειας για την επίτευξη της οικονομικής μας σωτηρίας, επιδεικνύοντας κοινωνικό και οικονομικό πατριωτισμό. Είναι διατεθειμένο να θεωρήσει τον μεικτό μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. και ΔΝΤ ως την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα και όχι ως το τέλος του οικονομικού αυτεξούσιου».

ΕΒΕΑ: Ελπίζαμε να αποφεύγαμε το σκόπελο

Ο επιχειρηματικός κόσμος ήλπιζε ότι θα αποφεύγαμε τελικά το σκόπελο του ΔΝΤ, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας πως «πλέον ευχή όλων μας είναι το περιβόητο για την κυβέρνηση δίχτυ ασφαλείας να μη μετατραπεί σε δίχτυ που θα παγιδεύσει σε θολά νερά την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη της οικονομίας μας».

«Οι λανθασμένες πολιτικές όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών και της σημερινής μη εξαιρουμένης, οδήγησαν τη χώρα μας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ήλπιζε ότι τελικά θα αποφεύγαμε αυτό το σκόπελο, όπως άλλωστε διαβεβαίωνε και η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι μας.

Τελικά, βρεθήκαμε στην αγκαλιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ας ελπίσουμε ότι στη λήψη των όποιων αποφάσεων, που σίγουρα θα είναι επώδυνες, θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η χώρα μας είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που οδηγείται σ αυτήν τη διαδικασία για τη σωτηρία του», κατέληξε.

ΓΣΕΕ: Επώδυνη εξέλιξη

Δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, την ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης. «Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική.

Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες, να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων, που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων», τόνισε ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Πόσα θα δώσει κάθε χώρα της ΕΕ για την Ελλάδα
Θέμα ημερών η εκταμίευση λέει η ΚΟΜΙΣΙΟΝ – Καθυστέρησατε ένα μηνα λέει το ΔΝΤ
Η επιστολή για ενεργοποίηση του μηχανισμού
Πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό
Γερμανός υπ. Οικονομίας: Βοήθεια στην Ελλάδα μόνο σε έκτακτη περίπτωση 
Σφυροκόπημα της κυβέρνησης για την προσφυγή από την αντιπολίτευση
Νέα υποβάθμιση από Moody’s

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε