Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Σαμαράς: Μεγάλοι οι κίνδυνοι από αναθεώρηση της 21ης Ιουλίου

Το μήνυμα Σαμαρά προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Μεγάλους κινδύνους τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία εμπεριέχει η αναθεώρηση της απόφασης της 21ης Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δήλωσε από τις από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο “κούρεμα”, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα και για αυτό απαιτείται η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, ώστε, όπως επισημαίνει, “να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της ευρωζώνης”.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:

«Έγινε γνωστή η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε “πάτο στο βαρέλι”. Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Οικονομίας.

· Κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να υπάρξει το μεγάλο ζητούμενο -δηλαδή ρευστότητα- και να μην πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας.

· Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών. Ώστε να μην “πυροδοτηθούν” άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.

· Κινδύνους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, για όσο διάστημα -και αυτό εκτιμάται, δυστυχώς πλέον, ότι θα είναι πολύ μεγάλο- η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.

· Κινδύνους, τέλος, για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην Ελληνική Κοινωνία. Μία κοινωνία που έχει φθάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.

Σε κάθε περίπτωση, σταθερά υποστηρίζω και θα το επαναλάβω σε λίγο στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο “κούρεμα”, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.

Για αυτό και απαιτείται, άμεσα, η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας. Ώστε να “πάρει μπροστά” και να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα. Ώστε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της Ευρωζώνης».

Μόσιαλος: Κινδυνολογεί ο Σαμαράς

Για κινδυνολογία και αοριστολογία επικρίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με αφορμή τη δήλωσή του. Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στα όσα δήλωσε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε τα εξής: “Ο κ. Σαμαράς για ακόμη μια φορά κινδυνολογεί και αοριστολογεί χωρίς να κάνει καμία απολύτως συγκεκριμένη πρόταση”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συμφώνησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ύψoυς 100 δισ. ευρώ – Και τώρα έρχεται το “κούρεμα”

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε