Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σαρκοζί: «Έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να βοηθήσουμε την Ελλάδα»

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμήν να ενεργοποιήσει το σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας διεμήνυσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει θαρραλέα μέτρα για την ανάταξη της κατάστασης και των δημοσίων οικονομικών τους. Ένα σχέδιο στήριξης εγκρίθηκε από το σύνολο των κρατών της ζώνης του ευρώ. Είμαστε έτοιμοι να το ενεργοποιήσουμε ανά πάσα στιγμή για να βοηθήσουμε την Ελλάδα», επεσήμανε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Διευκρίνισε δε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα και στα κράτη της ζώνης του ευρώ, με σύσταση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποφασίσουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση του μηχανισμού που αποφασίστηκε στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.

Η Ιταλία και η Γαλλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάτι που είναι προς το συμφέρον τους προκειμένου να αποφύγουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους και στο ευρώ, δήλωσε από την πλευρά του ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Την ίδια στιγμής, μηνύματά στήριξης της ελληνικής οικονομίας έστειλε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Οι Ευρωπαίοι θα είναι έτοιμοι να παρέμβουν, αν οι Έλληνες το ζητήσουν και να θέσουν σε εφαρμογή το σχέδιο χρηματοπιστωτικής βοήθειας με τη συμμετοχή του ΔΝΤ επεσήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σε δηλώσεις του στον Τύπο.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν» είπε και αναγνώρισε πως το σχέδιο αρωγής δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό. Δυο εβδομάδες μετά την υιοθέτησή του, άλλωστε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ιδιαίτερα θετικά. «Διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού. Η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη», εκτίμησε ο Βαν Ρομπέι.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τόνισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμέλια Τόρες.

Σύμφωνα με την ίδια όσον αφορά στις φήμες και τα σενάρια των τελευταίων ημερών, αυτό που έχει σημασία είναι να τηρηθεί ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος. Η Α. Τόρες επανέλαβε παράλληλα την ετοιμότητα της Επιτροπής να θέσει σε εφαρμογή, εφόσον ζητηθεί, το μηχανισμό στήριξης που αποφασίστηκε σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Εξάλλου, το θέμα της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Στην εκτίμηση πως η Ελλάδα είναι σε θέση να τα καταφέρει μόνη της προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Μίχαελ Όφερ. «Δε συμβουλεύω κανένα να αμφιβάλλει για το γεγονός ότι αυτό το δίχτυ ασφαλείας υπάρχει πράγματι και πως μπορεί να ενεργοποιηθεί σύντομα», συμπλήρωσε. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, θα είναι η πρώτη που θα συμβάλει σ’ έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό αρωγής. Ο Όφερ αρνήθηκε να σχολιάσει τον αριθμό των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο οποίος κυκλοφορεί στον Τύπο ως υπόθεση για την εν δυνάμει συμβολή της Γερμανίας στη βοήθεια προς την Ελλάδα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε