Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σαρκοζί και Μέρκελ έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα σωθεί το ευρώ!

Σαρκοζί και Μέρκελ έχουν ήδη συμφωνήσει πως θα σωθεί το ευρώ!

Παρίσι και Βερολίνο έχουν καταλήξει σε «ιστορική συμφωνία» όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης του ευρώ.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γαλλικής οικονομικής εφημερίδας Les Echos, η συγκεκριμένη συμφωνία η οποία αναμένεται να εγκριθεί επισήμως σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στο Λουξεμβούργο, προβλέπει ότι τα δάνεια τα οποία θα χορηγούνται από το μελλοντικό ευρωπαϊκό ταμείο οικονομικής σταθεροποίησης θα είναι εγγυημένα από όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ο στόχος πίσω από αυτήν την πολιτική είναι, κατά τη γαλλική εφημερίδα, η εξασφάλιση διαβάθμισης των συγκεκριμένων δανείων στην κατηγορία «ΑΑΑ». Η συγκεκριμένη «φόρμουλα» όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης, βρέθηκε από τις χώρες της ευρωζώνης την περασμένη Πέμπτη.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί θα συναντηθούν τελικά το απόγευμα της Δευτέρας 14 Ιουνίου στο Βερολίνο, έπειτα από αίτημα των Γερμανών που επικαλέστηκαν “προβλήματα προγραμματισμού”, όπως δήλωσε μία διπλωματική πηγή από το Παρίσι. 

Στις 9 του περασμένου Μαΐου «οι 27» είχαν συμφωνήσει στη διάθεση συνολικά 750 δις. ευρώ για τη στήριξη της ευρωζώνης, εκ των οποίων τα 250 δισ.θα προέρχονταν από το ΔΝΤ, τα 60 δισ. από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα 440 δισ. από εγγυήσεις των χωρών της ζώνης του ευρώ- αλλά και από την Σουηδία και την Πολωνία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είχαν «πάρει φωτιά». Στα θέματα που εξακολουθούσαν να απασχολούν έως την τελευταία στιγμή ήταν ο ρόλος των εθνικών κοινοβουλίων στην ενεργοποίηση των συγκεκριμένων κονδυλίων, οι συνθήκες καθώς και οι εγγυήσεις για τη χορήγηση των δανείων.

Εκ πρώτης, συμφωνήθηκε ότι για κάθε ενεργοποίηση δανείου δεν θα είναι απαραίτητη η έγκρισή του από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών. Οσον αφορά το δεύτερο ζήτημα, αποφασίστηκε ότι το μελλοντικό ευρωπαϊκό ταμείο θα δανείζει αναλόγως με τους όρους της αγοράς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εγγύηση για τα συγκεκριμένα δάνεια θα παρέχουν όλες οι χώρες της ζώνης του ευρώ (παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Γερμανίας) με «τους 16» να εκφράζουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσουν αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Το ευρωπαϊκό ταμείο θα έχει ενεργοποιηθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου 2013. 

Λίγο πριν από τη γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε τις χώρες της ευρωζώνης να ολοκληρώσουν το σχέδιο της νομισματικής ένωσης και να συζητήσουν για μια αναθεώρηση των συνθηκών που τη διέπουν σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε