Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σαχινίδης: “Η Ελλάδα σύντομα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα”

Σαχινίδης: “Η Ελλάδα σύντομα θα έχει πρωτογενή πλεονάσματα”

Ο υπουργός Οικονομικών απαντούσε με αφορμή την δημοσιοποίηση από την Eurostat των στοιχείων για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2011.

«Η Ελλάδα σε δύο χρόνια κατάφερε να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε όρους πρωτογενούς ελλείμματος, η βελτίωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, κατά 8,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2011. «Η απόσταση που έχει διανύσει η χώρα από το έλλειμμα του 2009 είναι μεγάλη», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «σύντομα θα έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα».

«Η αναγκαιότητα για τη συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και την επαναφορά των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμη τροχιά οριοθετούν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια» τονίζει ακόμη ο κ. Σαχινίδης και προσθέτει:

«Η συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, ειδικά μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της ανταλλαγής ομολόγων, που αφαιρεί μεγάλο ύψος τόκων από τις δαπάνες του κράτους, δεν αποτελεί μόνον ανάγκη προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και θα δικαιώσει τις θυσίες και τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει οι Έλληνες πολίτες κατά την τελευταία διετία».

Εν τω μεταξύ, η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τις κρατικές δαπάνες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου με τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ Π. Κορλίρα το απόγευμα της Δευτέρας.

Αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα καταγράφει τις κρατικές δαπάνες από τις οποίες θα προέλθουν οι περικοπές 11,6 δισ. ευρώ τη διετία 2013 – 2014. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, από το σύνολο των 11,6 δισ. ευρώ που θα περικοπούν, τα 3,2 δισ. ευρώ θα αφορούν σε εξοικονομήσεις από κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα 2,1 δισ. ευρώ από αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και 6,3 δισ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από περικοπές δαπανών της γενικής κυβέρνησης.

Τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και η Ομάδα Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα έχουν ήδη πρόσβαση στα στοιχεία της έκθεσης του ΚΕΠΕ και συντάσσουν ανεξάρτητες προτάσεις για τις περικοπές δαπανών, οι οποίες θα τεθούν προς διαπραγμάτευση κατά την έλευση της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Μαΐου.

Βαρέλι δίχως πάτο! – Μέτρα 16 δισ. έριξαν μόλις μια μονάδα το έλλειμμα

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε