Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σε ελεύθερη πτώση η αγορά ακινήτων

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε πτωτική τροχιά κινήθηκαν οι αγοραπωλησίες ακινήτων στο πρώτο τρίμηνο του 2011.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος ο αριθμός των συναλλαγών εκτιμήσεων επί οικιστικών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν με διαμεσολάβηση του τραπεζικού συστήματος για οποιαδήποτε λόγο (χρηματοδότηση για αγορά, εγγραφή εξασφάλισης για μη στεγαστικά δάνεια κλπ) μειώθηκαν κατά 47,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Επίσης, μειωμένος κατά 44% σε σχέση με πέρυσι ήταν και ο όγκος των οικιστικών ακινήτων που αφορούσαν οι συναλλαγές εκτίμησης, ενώ η αξία των ακινήτων τα οποία αφορούσαν οι συναλλαγές αυτές ήταν μειωμένη κατά 44,2% σε σχέση με πέρυσι.

Όσον αφορά στις τιμές κατά μέσο όρο στο πρώτο τρίμηνο του έτους υποχώρησαν περαιτέρω κατά 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Μεγαλύτερη μείωση εμφάνισαν οι τιμές των παλαιών (άνω των πέντε ετών) διαμερισμάτων κατά 5,6%, ενώ οι τιμές των νέων μειώθηκαν μόνο κατά 4,2%.

Η διαπίστωση αυτή ισχύει και για το 2010 ως σύνολο, καθώς με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία ο μέσος ετήσιος ρυθμός μείωσης των τιμών για τις δύο προηγούμενες κατηγορίες διαμερισμάτων ήταν 4,9% και 4,2% αντίστοιχα, ενώ το ίδιο παρατηρήθηκε ακόμη εντονότερα το 2009 (“παλαιά”: -4,8%, “νέα”: -2,0%).

Η μεγαλύτερη μείωση των τιμών για τα παλαιά διαμερίσματα έναντι των νέων φαίνεται να αντανακλά τη σχετικά μεγαλύτερη “ανθεκτικότητα” των τιμών των νεόδμητων διαμερισμάτων, τα οποία κατά κανόνα διατίθενται προς πώληση από τους κατασκευαστές.

Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν μειωμένες κατά 5,9% στην Αθήνα, 7,5% στη Θεσσαλονίκη, 4,0% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 3,3% στις λοιπές περιοχές της χώρας. Για το σύνολο του 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, η μείωση των τιμών στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2009 ήταν 3,2%, 7,4%, 5,3% και 5,7% αντίστοιχα.

Αυτά τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η μείωση των τιμών των διαμερισμάτων το 2010 ήταν μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη και τις λοιπές περιοχές, οι οποίες περιλαμβάνουν δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε