Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα το ευρώ έναντι του δολαρίου

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3327 δολ.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Το απόγευμα το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1.332 δολάρια από το επίπεδο των 1,3453 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται με την ανησυχία που προκάλεσαν τα στοιχεία για την επιδείνωση της ύφεσης στην ευρωζώνη. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,6% το τελευταίο τρίμηνο του έτους διαψεύδοντας τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών. Η επίδοση αυτή σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat είναι η χειρότερη που καταγράφεται από το 2009. Αρνητικά επηρέασε το ευρώ η δήλωση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Vitor Costancio ο οποίος επεσήμανε ότι η ΕΚΤ δεν θα διστάσει να μειώσει τα επιτόκια καταθέσεων (που προσφέρει η ίδια στις εμπορικές τράπεζες) ακόμη και κάτω από το 0 που βρίσκονται σήμερα. Συνήθως η ΕΚΤ μειώνει παράλληλα και τα τρία βασικά επιτόκια της. Τούτο σημαίνει ότι η μείωση στο συγκεκριμένο επιτόκιο προϋποθέτει και την μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τράπεζας της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 14 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 10,65% έναντι 1,63% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο διαμορφωθεί στο 9,02%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι στη διάρκεια του ενός έτους το επιτόκιο κυμαίνονταν στο 0,59% στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,48%, στο εξάμηνο διατηρήθηκε το 0,36% στο τρίμηνο αυξήθηκε οριακά στο 0,22% και στο μήνα διαμορφώθηκε στο 0,12%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ντράγκι: “Ανάκαμψη της οικονομίας προς το τέλος του 2013”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε