Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Σε καθοδική πορεία το ευρώ παρά την “ένεση” της ΕΚΤ

Πιέσεις προκαλεί στο ευρώ η απόφαση της Ιρλανδίας να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την κύρωση του δημοσιονομικού συμφώνου.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν 1,3406 δολάρια από το επίπεδο των 1,3411 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3454 δολ.

Νωρίτερα το ευρώ ενισχύονταν έναντι του δολαρίου αγγίζοντας μάλιστα το επίπεδο των 1,3463. Ωστόσο το κλίμα για το ευρωπαϊκό νόμισμα επιδεινώθηκε μετά την ανακοίνωση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Enda Kenny αναφορικά με την πρόθεση της Κυβερνήσεως του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Η άνοδος του ευρώ, τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες, συνδέονταν με την αυριανή δημοπρασία της ΕΚΤ για την παροχή μακροπρόθεσμης ρευστότητας στις τράπεζες. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη “ένεση ρευστότητας” προς το ευρωπαϊκό πιστωτικό σύστημα μετά τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε η ΕΚΤ είχε χορηγήσει στις τράπεζες περίπου 489 δισ. ευρώ για τρία χρόνια. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα μέρος από τα κεφάλαια που θα διατεθούν αύριο θα κατευθυνθούν στις αγορές κρατικών ομολόγων, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό και το ευρώ.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων δεν καταγράφηκαν συναλλαγές στο ΗΔΑΤ. Το περιθώριο του δεκαετούς ομολόγου διευρύνθηκε περαιτέρω στο 28,49% με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να διαμορφώνεται στο 30,27% έναντι 1,78% που ήταν η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,64% από 1,65% χθες, στη διάρκεια των 9 μηνών παρέμεινε στο 1,49%, στο εξάμηνο υποχώρησε στο 1,31% από 1,32%, στο τρίμηνο διατηρήθηκε στο 1,02% ενώ ο μήνας διαμορφώθηκε στο 0,59%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε