Ειδήσεις SURVIVOR· ΤΖΟΚΕΡ· ΣΕΙΣΜΟΣ· ΚΛΗΡΩΣΗ ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ Λιακάδα 25 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σε μία εβδομάδα ξεκινάει η φορο-επιδρομή στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Ετοιμαστείτε για φόρους 3 δις ευρώ στην περιουσία σας

Σε μία εβδομάδα ξεκινάει η φορο-επιδρομή στους ιδιοκτήτες ακινήτων - Ετοιμαστείτε για φόρους 3 δις ευρώ στην περιουσία σας
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 23.12.2012 | 12:00
Πρώτη δημοσίευση: 23.12.2012 | 10:18

- Στις αρχές του 2013 οριστικοποιείται το νομοσχέδιο που “τιμωρεί” τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστές 10% και 33%
- Καταργούνται οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων και τα ενοίκια
- Θέσπιση ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ

Απανωτά θα έρχονται απο το νέο χρόνο οι “λογαριασμοί” της εφορίας για τα αναδρομικά χαράτσια του ΦΑΠ των 2010, 2011 και 2012 ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τρίτου μνημονίου και να κλείσουν οι τρύπες του προϋπολογισμού.

Απο το νέο χρόνο η ιδιοκτησία ακινήτου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και αδίκημα αφού το σχέδιο του υπουργείου οικονομικών προβλέπει μεταξύ άλλων ενιαίο τέλος ακινήτων, μειωμένα αφορολόγητα και επέκταση των αντικειμενικών αξιών.

Σύμφωνα με τη Real News, έρχονται ανατροπές στη φορολογία ακινήτων με βάση τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου.

-Καθιερώνεται αυτοτελής φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα με συντελεστή 10% για ετήσια μισθώματα έως 12.000 ευρώ και 33% για μεγαλύτερα μισθώματα. Ο συμπληρωματικός φόρος επί των μισθωμάτων, που ανέρχεται σε 1,5% επί του μισθώματος για τις κατοικίες και σε 3% για τις κατοικίες άνω των 300 τ.μ. και τους επαγγελματικούς χώρους διατηρείται.

-Επιβάλλεται φόρος 20% στην υπεραξία από την πώληση ακινήτων.

-Καταργούνται μεταξύ άλλων οι φοροαπαλλαγές που προέβλεπαν έκπτωση φόρου για τους τόκους στεγαστικών δανείων, αλλά και για τα ενοίκια.

-Ενσωματώνεται στη νομοθεσία η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι και επιθυμούν να το διαχωρίσουν από το λογαριασμό του ρεύματος, μπορούν να προσέλθουν στη ΔΟΥ, να καταβάλουν 50 ευρώ και να βεβαιωθεί στο όνομά τους.

Η σημαντικότερη πάντως αλλαγή στο καθεστώς φορολόγησης των ακινήτων θα είναι η θέσπιση του ενιαίου φόρου, που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, ενώ από το νέο σύστημα το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία το επόμενο έτος 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε

Τέσσερις φόροι-φωτιά στα ακίνητα

    Διαδώστε αυτό το άρθρο