Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε “νευρική κρίση” η Ευρώπη

(ΦΩΤΟ REUTERS)
(ΦΩΤΟ REUTERS)

Αντιστρέφεται το θετικό κλίμα που επικρατούσε από το πρωί στις…

αγορές της Ευρώπης, με τον δείκτη FTSE στο χρηματιστήριο του Λονδίνου να υποχωρεί τώρα κατά 0,34%.

 

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 καταγράφει επίσης πτώση σε ποσοστό 0,11%, ενώ αρνητική είναι η εικόνα της αγοράς και στη Φρανκφούρτη, όπου ο δείκτης DAX έχει ζημίες 0,25%.

Λίγες ώρες νωρίτερα Μέρκελ και Σαρκοζί ζητούσαν την παρέμβαση της Ε.Ε. γιά να μειωθούν ή και να απαγορευτούν οι ακάλυπτες πωλήσεις ομολόγων ή ασφαλίστρων κινδύνου, θέλοντας να περιορίσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Επιπλέον  ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς και υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Michael Barnier, δήλωνε ότι στηρίζει την επιβολή ενός νέου παγκόσμιου φόρου για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, γνωστού ως Tobin Tax, όπως ανέφερε χθες στον διαδικτυακό του τόπο το BBC.

 

Σε πλαίσιο συνέντευξης, ο Barnier κατέστησε σαφές ότι η στήριξη του για το φόρο αποτελεί προσωπική στάση και δεν αντιπροσωπεύει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, τη συνολική άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Ο Επίτροπος επίσης δήλωσε στο BCC ότι οι νέες ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης δεν θα είχαν τη δυνατότητα να αναγκάσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να κάνουν χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για τη διάσωση τραπεζών υπό κατάρρευση.

 

«Η τελική συμφωνία πρέπει να είναι μεταξύ των χωρών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημείωσε ο Barnier.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε