Τρίτη, 16 Απρ.
22oC Αθήνα

Σε πλήρη εξέλιξη το θρίλερ της Ιρλανδίας

Η τραπεζική κρίση της Ιρλανδίας ”εκτοξεύει” τα ελληνικά spreads !

Από τη μία όλοι διαψεύδουν πως η Ιρλανδία προσφεύγει στον νέο ευρωπαικό μηχανισμό στήριξης και από την άλλη όλοι δηλώνουν έτοιμοι για αυτό το ενδεχόμενο.
 
Επειδή λοιπόν η αλήθεια είναι κάπου στη μέση,το σίγουρο είναι πως με μαθηματική ακρίβεια η Ιρλανδία οδηγείται στις ”δαγκάνες” του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε και ο μόνος λόγος που δεν το λένε είναι αφενός γιατί ακόμα δεν έχουν πέσει οι σχετικές υπογραφές και αφετέρου γιατί εαν το έλεγαν τώρα τα ιρλανδικά spreads θα ”πετούσαν” στο θεό παρασύροντας και το κόστος δανεισμού της χώρας.
 
Όμως οι συνέπειες του ιρλανδικού θρίλερ,και ιδίως εαν πραγματοποιηθεί η υπαγωγή τους στον μηχανισμό θα είναι άμεσες και για τη χώρα μας.
 
Ξεκινώντας από τα καλά για εμάς σενάρια,η Ελλάδα θα βγεί από το ”κάδρο” και το νέο μαύρο πρόβατο της Ευρώπης θα είναι η Ιρλανδία.
 
Επίσης θα είναι ένα πολιτικό ”όπλο” στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης αφού απλά θα μπορεί να ισχυριστεί σε Δ.Ν.Τ και Ε.Ε ότι ”μακραίνει ο κατάλογος των αδυνάμων αφού μετά την Ελλάδα έρχεται και η Ιρλανδία και μετά κάποιος άλλος ,συνεπώς προσέξτε μην δημιουργηθεί ντόμινο και παρασύρει όλη την Ευρώπη”.
 
Τα κακά νέα είναι ότι τα ιρλανδικά spreads παρασύρουν και τα ελληνικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται το κόστος δανεισμού για την χώρα μας.
 
Και τα χειρότερα θα έρθουν εαν τα ιρλανδικά ομόλογα ”κουρευτούν” και χάσουν,κατά το νέο γερμανικό μοντέλο,μέρος του κεφαλαίου τους και ιδιώτες,δηλαδή οι τράπεζες.
 
Γιατί τότε η Ιρλανδία αλλά και εμείς δεν θα σηκώσουμε ποτέ ”κεφάλι”,αφού κανείς δεν θα δανείζει τις 2 χώρες με βιώσιμο επιτόκιο και θα παραμείνουν στο μηχανισμό μέχρι άγνωστο το χρόνο εξόδου.
 
 
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε