Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα το ευρώ

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα το ευρώ

Στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα υποχωρεί σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3159 δολάρια από το επίπεδο των 1,32 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3186 δολ.

Η υποχώρηση του ευρώ συνδέεται σήμερα τόσο με τις δυσμενείς προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2013, όσο και στις περιορισμένες αποπληρωμές των δανείων 3ετούς διάρκειας που είχε χορηγήσει πέρυσι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις τράπεζες της Ευρώπης. Πιο αναλυτικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επι τα χείρω τις προβλέψεις της εκτιμώντας ότι το 2013 (ο δεύτερος συνεχόμενος χρόνος ύφεσης) το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 0,3% έναντι 0,1% που ήταν η πρόβλεψη του Νοεμβρίου.

Στο μέτωπο της ρευστότητας η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα 356 τράπεζες οι οποίες πέρυσι είχαν δανειστεί από την ίδια 122,5 δισ. ευρώ θα επιστρέψουν μόνο τα 61,6 δισ. ευρώ. Ποσό σημαντικά μικρότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία αναφορικά με τις πραγματικές ανάγκες ρευστότητας των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκε μία συναλλαγή ύψους 1 εκατ. ευρώ η οποία αφορούσε σε μία εντολή αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 11,14% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,56% να διαμορφωθεί στο 9,58%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν μεταβολή. Έτσι το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμάνθηκε σήμερα στο 0,58%, στη διάρκεια των εννέα μηνών κυμαίνονταν στο 0,47% από 0,46%, στη διάρκεια των έξι μηνών διαμορφώθηκε στο 0,35%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,21% και ο μήνας διατηρήθηκε στο 0,12%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε