Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Σε σπιράλ θανάτου το 2012 Ευρώπη και Αμερική”

”Το 2012 μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας και πιο τρομακτικής φάσης της χειρότερης οικονομικής καταστροφής που έχει δει ο κόσμος τα τελευταία 75 χρόνια”.

Οι προφητείες της καταστροφής ανήκουν στον νομπελίστα οικονομολόγο Joseph Stiglitz που κατηγορεί τους πολιτικούς για ανικανότητα στη διαχείριση της κρίσης και εμμονή στη λιτότητα χωρίς ίχνος ανάπτυξης.

Κατά τον Stiglitz ”πιθανότατα τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που προβλήθηκαν τόσο πολύ στις ΗΠΑ και την Ευρώπη το 2011 –και τα οποία έχουν μέχρι στιγμής διαχειριστεί με εξαιρετικά λανθασμένο τρόπο- απλά θα γίνουν χειρότερα το 2012. Οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ερχόμενη χρονιά εξαρτάται, περισσότερο απ’ όσο συνήθως, από την πολιτική –από το αποτέλεσμα στο αμερικανικό αδιέξοδο και από την ικανότητα των ευρωπαίων ηγετών να αντιμετωπίσουν την κρίση του ευρώ. Οι οικονομικές προβλέψεις είναι δύσκολες από μόνες τους, οι πολιτικές προβλέψεις όμως είναι ακόμα δυσκολότερες”.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του για την ευρωπαική οικονομία :”Οι ευρωπαίοι ηγέτες επανειλημμένως διακηρύττουν την δέσμευσή τους για τη διάσωση του ευρώ, όμως αυτοί που μπορούσαν έχουν επανειλημμένως πει πως δεσμεύονται να μην κάνουν αυτό που χρειάζεται. Έχουν παραδεχθεί ότι η λιτότητα θα σημάνει βραδύτερη ανάπτυξη –πράγματι, μια ύφεση είναι όλο και πιο πιθανή- και πως, χωρίς ανάπτυξη, οι προβληματικές χώρες της ευρωζώνης δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα χρέη τους. Όμως δεν έχουν κάνει τίποτα για να προωθήσουν την ανάπτυξη. Βρίσκονται σε ένα σπιράλ θανάτου.

Η ημέρα της κρίσης –όταν διαλυθεί η ευρωζώνη ή όταν η Ευρώπη κάνει τις αποφασιστικές ενέργειες που θα καθιστούσαν αποτελεσματικό το ενιαίο νόμισμα- μπορεί να έρθει το 2012, όμως, το πιθανότερο είναι ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ότι μπορούν για να καθυστερήσουν αυτήν την ημέρα της κρίσης. Η Ευρώπη θα υποφέρει, και το ίδιο θα συμβεί και στον υπόλοιπο κόσμο”.

Τι φοβάται για το 2012 ο βραβευμένος οικονομολόγος;
”Ελπίζω πως τα γεγονότα θα με διαψεύσουν, και πως η απαισιοδοξία μου θα αποδειχθεί υπερβολική. Όμως φοβάμαι ότι οι πιθανότητες δείχνουν προς το χειρότερο. Πράγματι, το 2012 θα μπορούσε να αποδειχθεί η χρονιά κατά την οποία το πείραμα του ευρώ, το αποκορύφωμα μιας πεντηκονταετούς διαδικασίας οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης στην Ευρώπη, θα έρθει στο τέλος της.

Σε αυτή την περίπτωση, αντί για το τέλος της Μεγάλης Υφεσης του 2008, το 2012 μπορεί να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας και πιο τρομακτικής φάσης της χειρότερης οικονομικής καταστροφής που έχει δει ο κόσμος τα τελευταία 75 χρόνια”.

Διαβάστε επίσης :

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε