Ειδήσεις ΣΕΙΣΜΟΣ· ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ 2017· ΤΖΟΚΕΡ· ΚΑΙΡΟΣ 32 Αθήνα ΚΑΙΡΟΣ

Σε συναγερμό η ιαπωνική οικονομία για το χρέος

Σε συναγερμό η ιαπωνική οικονομία για το χρέος
Χρηματιστήριο στην Ιαπωνία ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Διαδώστε αυτό το άρθρο

 

Επιλογή κατηγορίας

Τελευταία ενημέρωση: 24.12.2009 | 22:33

Περικοπές στις δημόσιες επενδύσεις για περιορισμό του δημόσιου χρέους που φτάνει το 200% του ΑΕΠ

Στην περικοπή των δημοσίων επενδύσεων τις οποίες είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν από λίγους μήνες προσανατολίζεται η ιαπωνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να θέσει το τεράστιο βάρος του δημοσίου χρέους υπό έλεγχο. Ωστόσο η αγορά ομολόγων ανησυχεί για τα σχέδια της κυβέρνησης να προωθήσει την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Η απόφαση της κυβέρνησης να υπαναχωρήσει από τις μείζονες προεκλογικές υποσχέσεις της, οι οποίες την έφεραν στην εξουσία το Σεπτέμβριο, εν μέρει διαβεβαιώνει τις αγορές ομολόγων ότι μπορεί να πετύχει το όριο που η ίδια έθεσε να μην ξεπεράσει η έκδοση ομολόγων τα 44 τρισεκατομμύρια γεν (335,5 δισ. ευρώ).

Από την άλλη πλευρά όμως, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι στο οικονομικό έτος 2010-11, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αυξήσει την έκδοση τριακονταετών ομολόγων που θα μπορούν να αυξήσουν επιπλέον την πίεση σε μία αγορά που ήδη ανησυχεί σχετικά με την πολιτική οικονομικής λιτότητας της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός Γιούκιο Χοτογιάμα έχει εγκαταλείψει τα σχέδια του να καταργήσει την προσαύξηση στα καύσιμα. Συμφώνησε να αυξήσει τους φόρους στα τσιγάρα και μείωσε τις δαπάνες για δημόσια έργα ανταποκρινόμενος στην άνευ προηγουμένου μείωση των φορολογικών εσόδων εφέτος.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η μείωση των δημοσίων επενδύσεων θα εμποδίσει την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβερνητική τάση να περικοπούν ορισμένα έργα και μετά να υπάρξουν νέες δαπάνες για ορισμένα προγράμματα, κλονίζει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.


   Διαδώστε αυτό το άρθρο