Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σε βαθιά ύφεση η πραγματική οικονομία

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Βουτιά στην οικοδομή, δραματική μείωση στη βιομηχανική παραγωγή, μειωμένα τα έσοδα στον τουρισμό και τα λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα έρχονται το ένα πίσω απ’ το άλλο

Εκατοντάδες είναι πλέον οι επαγγελματικοί κλάδοι που πλήττονται. Αρκεί το μέγεθος 19,9% της πτώσης στην οικοδομική δραστηριότητα για να αναλογιστεί κανείς τη μείωση των εσόδων όχι μόνο για μηχανικούς και εργάτες, αλλά και για ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές ή τους προμηθευτές υλικών. Ένα πραγματικό ντόμινο δημιουργεί η ύφεση.
Η “βουτιά” στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούλιο που μέχρι φέτος ήταν παραδοσιακά ένας από τους καλούς μήνες ήταν σε σχέση με πέρυσι της τάξης του 64,3%. Τα λουκέτα στον κλάδο πέφτουν βροχή λένε οι επαγγελματίες που για να δείξουν το μέγεθος του προβλήματος τονίζουν πως κάθε αντιπροσωπεία έχει προσωπικό τουλάχιστον 10 άτομα.
Αν τα “νουμερα” δείχνουν μια μείωση της ανεργίας λόγω των εποχικών θέσεων εργασίας οι παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι τα έσοδα και σ’ αυτόν τον τομέα είναι πεσμένα. Η ημιαπασχόληση ή η ανασφάλιστη εργασία είναι πλέον κανόνας, ενώ θυμίζουν ότι πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά ακόμη και το μισό Μάιο, χάνοντας μέρος της σεζόν.
Όλα αυτά δείχνουν μια γενικευμένη μείωση στα έσοδα του πληθυσμού που σε συνδυασμό με την κακή ψυχολογία από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα οδηγούν τα περισσότερα νοικοκυριά στο να περιορίζουν τις καταναλωτικές δαπάνες τους και μειώνουν τα περιττά έξοδα.
Κάπως έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της ύφεσης. Έρχονται τα στοιχεία για τα απανωτά λουκέτα στα εμπορικά καταστήματα ακόμη και σε παραδοσιακές εμπορικές περιοχές με νέα συρρίκνωση εισοδημάτων, αύξηση των απολύσεων…

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε