Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Σε ύψη ρεκόρ το αμερικανικό έλλειμμα – Έφθασε στο 1,471 τρισ δολάρια

Ξεπέρασε κάθε ρεκόρ αν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν κυμάνθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος εκτίμησε σήμερα πως το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα είναι μικρότερο απ΄ό,τι προέβλεπε το Φεβρουάριο, ωστόσο η υποχώρηση του ελλείμματος τα επόμενα έτη θα είναι πιο αργή απ΄ότι υπολόγιζε τότε.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να φθάσει τα 1.471 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το δημοσιονομικό έτος 2009-2010, κάτι που συνιστά απόλυτο ρεκόρ στην αμερικανική ιστορία, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (OMB).

Αυτό αντιστοιχεί σε 10% του ΑΕΠ, ενώ το OMB είχε προβλέψει έλλειμμα 10,6% του ΑΕΠ το Φεβρουάριο. Αντίθετα, η αναμενόμενη μείωση για το δημοσιονομικό έτος 2011-2012, που αρχίζει την 1η Οκτωβρίου, αναμένεται να είναι λιγότερο ισχυρή.

Το OMB εκτιμά πως το έλλειμμα θα φθάσει τα 1.416 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο εκείνη, δηλ. περίπου όσο και το 2009, που είναι το τελευταίο ιστορικό ρεκόρ, και 150 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα απ’ ό,τι προβλεπόταν το Φεβρουάριο.

Το αρνητικό ισοζύγιο θα αντιστοιχεί το έτος εκείνο στο 9,2% του ΑΕΠ. Οι νεότερες εκτιμήσεις του Λευκού Οίκου αντικατοπτρίζουν μια πιο αισιόδοξη θεώρηση της οικονομίας το 2010, η οποία επιδεινώνεται τα επόμενα χρόνια.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως στο εξής προβλέπει ποσοστό ανάπτυξης 3,2% του ΑΕΠ το 2010, έναντι προηγούμενης κυβερνητικής πρόβλεψης 3,0% στις αρχές Μαΐου. Η ανεργία αναμένεται να φθάσει το 9,7% κατά μέσο όρο το 2010 και όχι το 10% όπως είχε προβλεφθεί το Φεβρουάριο, σύμφωνα με το OMB.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε