Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σενάρια δραχμής από εταιρείες-κολοσσούς – Ρωσία-Κίνα “βλέπουν” καταστροφή επενδύσεων και εξαγωγών

Σενάρια δραχμής από εταιρείες-κολοσσούς – Ρωσία-Κίνα “βλέπουν” καταστροφή επενδύσεων και εξαγωγών

– Ιταλική τουριστική εταιρεία δεν πληρώνει Έλληνες ξενοδόχους
– Αεροπορικές εταιρείες Βρετανίας-Ισπανίας ετοιμάζονται για… δραχμή
– Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για εξαγωγές και πετρέλαιο

Μια ομοβροντία δηλώσεων και κινήσεων … στέλνει την Ελλάδα απευθείας στη δραχμή. Τρομοσενάρια ακούγονται από κάθε κατεύθυνση και μέσα σε αυτό το κλίμα εταιρείες-κολοσσοί κάνουν κινήσεις που μπορούν να βυθίσουν την οικονομία της χώρας. Ταυτόχρονα Κίνα και Ρωσία εξετάζουν όλα τα σενάρια βλέποντας κίνδυνο για τις επενδύσεις τους στην Ευρώπη λόγο αστάθειας, μια αστάθεια που αναλυτές στη Ρωσία λένε πως μπορεί να πλήξει ακόμη και την πολιτική κατάσταση στη δική τους χώρα.

Ήδη η Ιταλική εταιρεία «VERATOUR» πάγωσε τις πληρωμές της προς τα ξενοδοχεία με τα οποία κατ΄ αποκλειστικότητα συνεργάζεται στην Ελλάδα επικαλούμενη… “σύντομη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη”, αλλά και αστάθεια στην Ελλάδα.

Με μια δισέλιδη επιστολή προς τους Έλληνες ξενοδόχους που συνεργάζονται μαζί του ο ιταλικός κολοσσός κάνει λόγο για “δραματική μείωση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως χώρας προορισμού για το ερχόμενο καλοκαίρι” και ουσιαστικά σπάει τα συμβόλαια, βυθίζοντας σε απόγνωση δεκάδες ξενοδόχους και εταιρείες με εκατοντάδες εργαζόμενους. (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση)

Ταυτόχρονα σχεδόν η εταιρεία IAG, ουσιαστικά δηλαδή οι αεροπορική κολοσσοί Iberia και British Airways εργάζονται πάνω σε σενάρια αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και πληρωμές σε δραχμή.

Την ίδια ώρα ακόμη και κέντρα στο Citi του Λονδίνου που έχουν επενδύσει στην αστάθεια της ελληνικής οικονομίας δηλώνουν ανήσυχα. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του του αντιπροέδρου της Βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ που μιλά για “απρόβλεπτες συνέπειες” (διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση).

Η αστάθεια στην Ευρώπη ωστόσο θα φέρει αστάθεια τόσο στις επενδύσεις όσο και στις εξαγωγές του αναπτυσσόμενου οικονομικού γίγαντα που ακούει στο όνομα Κίνα, ενώ οι χώρες-εξαγωγείς πετρελαίου τρέμουν στο ενδεχόμενο νέας πτώσης των τιμών πετρελαίου και πάλι λόγω οικονομικής αστάθειας στις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες…

Ταυτόχρονα στη Μόσχα ο επικεφαλής του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Μόσχας, Μιχαήλ Ντμιτρίεφ και προειδοποιεί πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων στην περίπτωση που μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη πυροδοτήσει μια νέα παγκόσμια κρίση και μια “βουτιά” στην τιμή του πετρελαίου.

“Η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας, θα απειλούσε τα κεφάλαια που οι Ρώσοι επενδυτές μετέφεραν στην Ευρώπη”, επισήμανε ο Ντιμιτρίεφ και τονίζει πως μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ, θα προκαλούσε αυτόματα αλυσιδωτές αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, με απόσυρση και άλλων κρατών από το νόμισμα, προκαλώντας έτσι μεγάλη ύφεση στη Ρωσική οικονομία που αποτελεί βασικό τροφοδότη ενέργειας των περισσοτέρων κρατών στην Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης:
Ιταλικός κολοσσός τουρισμού μας “πετάει” έξω από το ευρώ – Αναστέλλει όλες τις πληρωμές και τινάζει στον αέρα μεγάλα ελληνικά ξενοδοχεία

Καταστροφική η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε