Σάββατο, 20 Απρ.
12oC Αθήνα

“Σφαλιάρα” από την ΕΚΤ κατά της Λ. Κατσέλη

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΦΩΤΟ EUROKINISSI
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Στρέφεται εναντίον του νομοσχεδίου και κάνει αρκετά δυσοίωνες προβλέψεις για τα επακόλουθα.

Επιπλήττει με σφοδρότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το νομοσχέδιο της υπουργού Οικονομίας, κ. Κατσέλη για την ενίσχυση της ρευστότητας, λέγοντας πως η κυβέρνηση την αγνόησε επιδεικτικά κατά την έκδοση του νομοσχεδίου, σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει ανάγκη.

Η ΕΚΤ κάνει λόγο για βιασύνη της κυβέρνησης να προωθήσει το νομοσχέδιο επισημαίνοντας πως η γνώμη της Τράπεζας πρέπει να ζητάτε σε εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να εξετάζεται η άποψή της πριν την κατάθεση και θέσπιση των νομοσχεδίων.

Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αυτό το νομοσχέδιο δημιουργεί κινδύνους ρευστότητας και θα οδηγήσει την αγορά σε αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή έλλειψη ρευστότητας της αγοράς, καθώς οι τράπεζες θα σταματήσουν να χορηγούν δάνεια.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΚΤ εάν η Ελλάδα συνεχίσει να βαλτώνει οικονομικά, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προκαλέσει επιπτώσεις σε ολόκληρο το σύστημα της χώρας και πιθανότατα και διασυνοριακά. Γίνεται λόγος για δυσχέρεια στην αξιολόγηση των δανειοληπτών και του πιστωτικού κινδύνου από τις τράπεζες. 

Η ΕΚΤ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται την Πέμπτη να δηλώσει την εμπιστοσύνη της στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο από την δημοσιονομική κρίση, σύμφωνα με τον διεθνή επενδυτικό οίκο
Nomura. Ο οίκος εκτιμά μάλιστα το ενδεχόμενο να σημειώσει το ελληνικό έλλειμμα μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις το 2010. 

Η έκθεση της Nomura αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς έπεται σημερινής έκθεσης του αναλυτή της Deutsche Bank Μαρκ Ουόλ, σύμφωνα με την οποία μία από τις κρίσιμες ερωτήσεις που αναμένεται να τεθούν αύριο στον κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ θα είναι “κατά πόσον και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα να αποχωρήσει οικειοθελώς από την ευρωζώνη”.

Η περίπτωση της Ελλάδας θέτει, ωστόσο, ένα δίλημμα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέρει η Νomura. Αφενός, η ΕΚΤ έχει μια “φυσική κλίση” προς την αυστηρότητα, καθώς οι αξιωματούχοι της θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους “θεματοφύλακες” της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Αφετέρου, η ΕΚΤ είναι παράλληλα ο θεματοφύλακας της ενότητας της νομισματικής ένωσης και είναι απίθανο να ενθαρρύνει τη διατήρηση των διαφορετικών νομισματικών συνθηκών που προκύπτουν από τα διευρυνόμενα περιθώρια απόδοσης μεταξύ των κρατικών ομολόγων. 

Αυτή η εκτίμηση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον με τη νέα έκθεση φωτιά του οίκου Moody’s που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε