Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Σφραγίζεται η γερμανική βοήθεια – Αντάλλαγμα η κατάργηση του 14ου μισθού;

Σφραγίζεται η γερμανική βοήθεια – Αντάλλαγμα η κατάργηση του 14ου μισθού;

Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο περικοπής του 14ου μισθού. Ωστόσο, εξετάζεται ένα ενδεχόμενο που θα συζητηθεί. Λάβετε μέρος στη δημοσκόπηση του NewsIt για το σενάριο κατάργησης του 14ου μισθού.

Τα “οικονομικά γεράκια” της Ε.Ε. Και του ΔΝΤ πιέζουν και ζητούν κι άλλες περικοπές και που αγγίζουν τα 5 δισ. Έτσι ο 14ος μισθός που μέχρι τώρα θεωρούνταν “η κόκκινη γραμμή” των περικοπών έχει πέσει στο τραπέζι. Οι πιέσεις πλέον είναι αφόρητες μετά και την απαισιοδοξία των ελεγκτών για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

Μόλις ένα μήνα πριν το Πάσχα θεωρείται απίθανο να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε περικοπή του δώρου καθώς εκτός από το ψυχολογικό σοκ, θα είναι μεγάλες οι ζημιές και στην αγορά που ήδη υποφέρει. Όλα δείχνουν όμως πως στο “στόχαστρο” μπαίνει το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η περικοπή ολόκληρου του 14ου μισθού (δώρο Πάσχα- επίδομα καλοκαιρινής άδειας) θεωρείται απίθανη, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, η κυβέρνηση φοβάται μην προκληθεί μεγάλο ρήγμα στον τουρισμό από την κατάργηση του 14ου μισθού και για αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έχει πέσει κι άλλο ένα σενάριο στο τραπέζι. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση σκέφτεται να περικόψει κατά ένα ποσοστό όλα τα επιδόματα, δηλαδή δώρο Πάσχα, επίδομα αδείας, δώρο Χριστουγέννων, και όχι να κόψει καθολικά τον 14ο μισθό. 

Την ίδια ώρα, φουντώνουν οι φήμες για στήριξη των Γερμανών με την αγορά κρατικών ομολόγων με αντάλλαγμα ή όρο να κοπεί τελικά ο 14ος μισθός.

Η Κυβέρνηση ωστόσο φαίνεται αποφασισμένη να αποδείξει στους εταίρους ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της, πριν την άφιξη του του επιτρόπου Οικονομικών Όλι Ρεν τη Δευτέρα.
Όλα αυτά καθώς θεωρούνται κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για την ευρωπαϊκή στήριξη προς τη χώρα μας, στήριξη που μετά τα μέτρα θα μπορεί να ζητήσει ως “αντάλλαγμα” η Κυβέρνηση. 

Πολλά θα κριθούν όμως και από τις επίσημες επισκέψεις του έλληνα πρωθυπουργού σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον ενώ αυτά που αναμένεται να μας ζητηθούν ως ανταλλάγματα φαίνεται πως αποφασίζονται χωρίς εμάς ειδικά εάν κρίνει κάποιος τη διάσκεψη κορυφής που έγινε για την ελληνική οικονομική κρίση.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε