Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

«Σίλβιο, πάρε νέα μέτρα» – Τι ζήτησε η ΕΚΤ από τον Μπερλουσκόνι

Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την οποία ζητούνται νέα έκτακτα μέτρα από την ιταλική κυβέρνηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ και ο διάδοχός του Μάριο Ντράγκι υπογράφουν την επιστολή, με ημερομηνία 5 Αυγούστου, που δημοσίευσε η Corriere della Serra.

Απευθυνόμενοι στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, Τρισέ και Ντράγκι κάνουν αναφορά στην επιτακτική ανάγκη να καταβληθεί συνεχής προσπάθεια, από ιταλικής πλευράς, για «να επανέλθει η εμπιστοσύνη των επενδυτών»

Τα κύρια σημεία στα οποία γίνεται αναφορά στην επιστολή είναι:

-Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος για την στήριξη των επιχειρήσεων.

-Πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών που προσφέρονται από την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και των επαγγελμάτων που θεωρούνταν «κλειστά».

-Μεταρρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ώστε να μπορούν να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις.

-Αναλυτική αναθεώρηση των κανόνων που αφορούν την πρόσληψη και απόλυση των εργαζομένων, με ένα σύστημα που να διευκολύνει τις απολύσεις, να προσφέρει στήριξη στους ανέργους και να προωθεί την επανατοποθέτηση των εργαζομένων σε πιο ανταγωνιστικούς τομείς.

-Μείωση του συνολικού κόστους του δημοσιοϋπαλληλικού τομέα, με αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, και, αν καταστεί αναγκαίο, περικοπές μισθών.

«Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να υιοθετήσει άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για την βιωσιμότητα της δημόσιας οικονομίας», αναφέρεται στην επιστολή.

Σε ό,τι αφορά την δημόσια διοίκηση, η επιστολή Τρισέ-Ντράγκι επισημαίνει την ανάγκη «βελτίωσης της λειτουργικότητας της δημόσιας διοίκησης» με την «συστηματική υιοθέτηση δεικτών αξιολόγησης , ιδίως στους τομείς της υγείας, της παιδείας και στον δικαστικό τομέα».

Η ιταλική κυβέρνηση, μετά τις συγκεκριμένες συστάσεις της ΕΚΤ, προχώρησε στην εσπευσμένη κατάρτιση και έγκριση ενός πακέτου έκτακτων οικονομικών μέτρων, ύψους πενήντα τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το πακέτο μέτρων λιτότητας συνδέεται μεταξύ άλλων και με την κατάργηση των περιφερειών και με την αναφορά που περιέχεται πλέον στο ιταλικό σύνταγμα, να παραμένει σταθερά μηδενική η σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ.

Πρόκειται επίσης για σημεία που έθιγε η επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ύψωσαν πανό διαμαρτυρίας στην ιταλική Βουλή – Πέρασε το πακέτο λιτότητας

Και τώρα η σειρά της Ιταλίας – Ψηφίζεται το πακέτο λιτότητας

Η Ιταλία ζητά “σανίδα σωτηρίας” από την Κίνα

Άγριες συγκρούσεις στην Ιταλία για τα μέτρα λιτότητας

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε