Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Σημαντική ανάκαμψη για το ευρώ

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3062 δολ.

 Έτσι το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3030 δολάρια από το επίπεδο των 1,3111 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενίσχυση του αμερικανικού νομίσματος συνδέεται ευθέως με τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας (FED) για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ, απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο εφαρμογής πρόσθετων μέτρων νομισματικής χαλάρωσης για την τόνωση της οικονομίας.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων για πρώτη φορά σήμερα μετά από επενδυτική αποχή πολλών μηνών στο ΗΔΑΤ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναλλαγές. Πρόκειται για δύο πωλήσεις ομολόγων 26 ετους διάρκειας (λήξεως το 2038) και 30ετούς διάρκειας (λήξεως 2042) συνολικής αξίας 5 εκατ. ευρώ. Και οι δύο τίτλοι αντάλλαξαν χέρια στο 23% περίπου της ονομαστικής τους αξίας

Η απόδοση του 11ετούς ομολόγου (λήξεως 2023) το οποίο πιθανότατα θα αποτελεί το νέο ομόλογο αναφοράς για την ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στο 17,38% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου (spread) να διαμορφωθεί στο 15,45%.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους κινήθηκαν σταθεροποιητικά. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 1,51%, στη διάρκεια των 9 μηνών στο 1,36%, στο εξάμηνο στο 1,17%, στο τρίμηνο στο 0,87%, ενώ ο μήνας υποχώρησε περαιτέρω στο 0,47%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε