Σάββατο, 20 Απρ.
11oC Αθήνα

Σκληρά μέτρα λιτότητας αποφάσισε η Ισπανία

Σκληρά μέτρα λιτότητας αποφάσισε η Ισπανία

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας ενέκρινε απόψε το διάταγμα που περιλαμβάνει τα πρόσθετα μέτρα λιτότητας για το 2010 και το 2011, συνολικού ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Τα μέτρα αυτά έχουν ως στόχο “να επιταχυνθεί η διαδικασία” μείωσης του δημοσίου ελλείματος που το 2009 έφτασε στο 11,2% του ΑΕΠ και το οποίο η Μαδρίτη θέλει να πέσει στο 3% το 2012, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μαρία Τερέζα Φερνάντεθ δε λα Βέγα, μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

Το διάταγμα περιλαμβάνει πολλά αντιδημοφιλή μέτρα, όπως τη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά περίπου 5% από τον Ιούνιο και το πάγωμά τους το 2011. Σε άλλο άρθρο του προβλέπεται το πάγωμα της αναπροσαρμογής ορισμένων συντάξεων από το 2011.

Ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο είχε ανακοινώσει τα μέτρα αυτά στις 12 Μαΐου. Η υιοθέτησή τους συνέπεσε με την έναρξη των κινητοποιήσεων των δημοσίων υπαλλήλων που νωρίτερα σήμερα συγκεντρώθηκαν έξω από διάφορα δημόσια κτήρια σε όλη τη χώρα και θα κορυφωθούν με γενική απεργία στο δημόσιο τομέα στις 8 Ιουνίου. 

Επιπλέον σήμερα η κυβέρνηση της Ισπανίας αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ρυθμό ανάπτυξης της χώρας το 2011, στο 1,3% από 1,8% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω των μέτρων λιτότητας.

“Η διαδικασία ισχυροποίησης της οικονομίας θα προκαλέσει μείωση της πρόβλεψης της ανάπτυξης”, είπε η υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Η υπουργός πρόσθεσε μάλιστα ότι η νέα πρόβλεψη είναι “πολύ συντηρητική”.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε