Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Σκληρό παζάρι για τις εγγυήσεις – Πολιτική λύση ζητά η Αθήνα

Σε πλήξη εξέλιξη βρίσκεται η… παρτίδα πόκερ που παίζεται στην ευρωζώνη για τις εγγυήσεις που ζητούν κι άλλα κράτη μέλη –μετά τη Φινλανδία- για να μετάσχουν στο νέο ελληνικό πακέτο.

Μια μέρα μετά την επιστολή του στους Όλι Ρεν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Ζαν Κλοντ Τρισέ και ενώ οι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να δυναμιτίζουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί, είναι πολιτικό.

Ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί την πολιτική λύση στο ζήτημα των εγγυήσεων θέμα ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. «Υπάρχουν νομικά προβλήματα, ότι υπάρχουν προβλήματα αξιοπιστίας στις αγορές, ότι πρέπει να ξαναγυρίσουμε στο πολιτικό ζήτημα και το πολιτικό ζήτημα είναι να στείλουμε μηνύματα καθαρά και στέρεα», τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

«Εμείς θέλουμε να βρεθεί μία λύση που να επιτρέπει στη Φινλανδία να ψηφίσει και να μετάσχει, αλλά το μείζον είναι να μην διαταραχθούν οι σχέσεις της ευρωζώνης με τις αγορές και να μην τεθεί σε αμφιβολία η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος που αφορά πρωτίστως την Ελλάδα, αλλά και από το αποτέλεσμα αφορά την ικανότητα της ευρωζώνης να διαχειρίζεται κρίσεις», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εντός των ημερών κάποια ή κάποιες τράπεζες να ζητήσουν βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο ίσως στην Ευρώπη και γι’ αυτό συζητήσαμε και με τους παραγωγικούς φορείς το ζήτημα του επαναπατρισμού καταθέσεων που έχουν πάει στο εξωτερικό», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου με κοινωνική και πολιτική συναίνεση, να δοθεί μια ώθηση στην επάνοδο των καταθέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

”Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει μέσα στο 2011”

 

Ισπανική τάπα στους Φινλανδικούς εκβιασμούς 

Επιστολή Βενιζέλου σε Ρεν, Γιούνκερ και Τρισέ – “Μαζέψτε όσους ζητούν εγγυήσεις από την Ελλάδα”

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε