Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σκληρό πόκερ με τις Βρυξέλλες για τα νέα μέτρα

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς η Κομισιόν θέλει να λάβουμε νέα σκληρά μέτρα αν η Eurostat αναθεωρήσει προς τα πάνω το έλλειμμα.

Το οποίο αναμένεται να εκτιναχθεί στο 16%, όπως προκύπτει από off the record συνομιλία στελέχους του οικονομικού επιτελείου με δημοσιογράφους. Αν επιβεβαιωθεί το ποσοστό αυτό, το μνημόνιο θα «τιναχθεί στον αέρα» και τα νέα μέτρα θα μοιάζουν μονόδρομος για να κλείσει μια τρύπα άλλων 5 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Ο αρμόδιος Επίτροπος, Όλι Ρεν άρχισε να… προετοιμάζει το έδαφος και άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Σε δηλώσεις του από το Λουξεμβούργο, όπου μετείχε στο Συμβούλιο του Ecofin, ο Έλληνας υπουργός σημείωσε το θετικό κλίμα που αντιμετώπισε τόσο από τους εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι από κοινού χαιρέτισαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. «Οι προσπάθειες αυτές αναγνωρίζονται και από τις αγορές», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας και το ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο (3,75%) με το οποίο πωλήθηκαν σήμερα ελληνικοί τίτλοι.

Ως προς το ενδεχόμενο της προς τα άνω αναθεώρησης των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη και ότι η συνεργασία ανάμεσα στις κοινοτικές και τις ελληνικές υπηρεσίες είναι απολύτως, ικανοποιητική, κάτι που αναγνωρίζουν και οι Βρυξέλλες. Δήλωσε, ακόμη, ότι το μείζον πρόβλημα που υφίσταται αυτή τη στιγμή είναι η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας την περίοδο 2006-2009 και η ενσωμάτωση στα δημοσιονομικά ελλείμματα αυτών των ετών, των χρεών που έχουν συσσωρεύσει μια σειρά ζημιογόνων επιχειρήσεων του δημοσίου.

Εκτίμησε ότι η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας ενδέχεται να περατωθεί ως το τέλος αυτής της εβδομάδας, οπότε η Eurostat θα δημοσιοποιήσει τα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση των κρατών μελών της ΕΕ. Ωστόσο, ανέφερε ότι η διαδικασία αυτή ενδέχεται να περατωθεί περί τα μέσα Νοεμβρίου, δηλαδή λίγο πριν από την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. «Κύριος στόχος μας, είναι να υπάρξει οριστική άρση των αστερίσκων και πλήρης πιστοποίηση των στοιχείων», ανέφερε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδουν οι αγορές στο θέμα αυτό.

Προέβλεψε δε, ότι παρά την αναθεώρηση των δημοσιονομικών δεδομένων της περιόδου 2006-2009, οι επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010 θα είναι περιορισμένες. Ως εκ τούτου, συνέχισε ο υπουργός, δεν αναμένεται να οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010 και συνεπώς δεν θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκ νέου επιβάρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε, παράλληλα, ότι ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι για αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων, κάτι που όπως τόνισε θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Όλι Ρεν, ο υπουργός Οικονομικών τις χαρακτήρισε «υποθετικού χαρακτήρα» και τόνισε ότι στο οικονομικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ, περιέχονται λίγο πολύ τα μέτρα τα οποία απαιτούνται. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της και ότι στις διαπραγματεύσεις της με την Eurostat «προσέρχεται με ανοιχτά βιβλία».

Επιτέθηκε για ακόμη μια φορά στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας εκ νέου τις μεγάλες ευθύνες που φέρουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η αφετηρία των όσων δεινών αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. «Οι πολίτες γνωρίζουν την απόσταση ανάμεσα στην πραγματικότητα και τα λόγια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιμένω από τη ΝΔ και τον κ. Σαμαρά να εξηγήσουν στη Eurostat γιατί το έλλειμμα δε βρίσκεται στο 9,9% όπως είχε ισχυριστεί και όχι εκεί που θα διαμορφωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στα άλλα θέματα που απασχόλησαν τη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι υπήρξε τελική συμφωνία στο ζήτημα της ενίσχυσης, τόσο του προληπτικού, όσο και του αποτρεπτικού σκέλους του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ. Ειδικότερα, ανέφερε ότι με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, το Ecofin θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία αν ένα κράτος βρίσκεται σε πορεία δημοσιονομικού εκτροχιασμού και στην περίπτωση αυτή θα το ειδοποιεί να λάβει όλα τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα μέσα στο διάστημα ενός εξαμήνου.

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε ότι το αναθεωρημένο Σύμφωνο θα δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στην ταχεία αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, σημειώνοντας ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και το χρέος του ιδιωτικού τομέα μιας χώρας. Ο Γ. Παπακωνστατντίνου, σημείωσε, ακόμη, ότι η Ελλάδα στηρίζει την απόφαση για το λεγόμενο «ευρωπαϊκό εξάμηνο», σύμφωνα με την οποία, το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι χώρες του ευρώ θα ενημερώνουν τις Βρυξέλλες για τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού του ερχόμενου έτους.

Χαιρέτησε, εξάλλου τη συμφωνία που επετεύχθη στο Ecofin, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις δραστηριοποίησης των επενδυτικών κεφαλαίων στην ΕΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Βαν Ρομπέι

Συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλησε να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την πρόταση περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λισσαβώνας, θέμα το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης και 29ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε