Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Σμάγκι: “Τα μέτρα διάσωσης να ακολουθούνται απο μεταρρυθμίσεις”

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να παραμείνει μια εξαίρεση, προειδοποιεί ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα Βελτ αμ Ζόνταγκ, ο κ. Σμάγκι τονίζει οτι “δεν θα πρέπει να ενεργούμε κατά τρόπο που η συμφωνία αυτή για την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως δώρο”. Ανέκαθεν η ΕΚΤ έκρινε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην εναπόθεση επιπλέον κινδύνων στις πλάτες του ευρωπαίου φορολογούμενου, υπενθύμισε. “Γι’αυτόν το λόγο η συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μια μεμονωμένη περίπτωση”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Σμάγκι, η πρόσφατη συζήτηση για την αναδιάρθρωση οδήγησε στην αύξηση των κινδύνων μετάδοσης της κρίσης στην ευρωζώνη και αποδυνάμωσε το ευρώ. “Γι’αυτόν το λόγο, θα προτιμούσαμε αυτή η συζήτηση να μην είχε προκύψει”, προσέθεσε.

Ο Σμάγκι ζήτησε εξάλλου τα μέτρα διάσωσης να ακολουθούνται από μεταρρυθμίσεις. “Η συμφωνία της συνόδου κορυφής του ευρώ προβλέπει επίσης μια ενίσχυση του συμφώνου σταθερότητας –πολλοί δείχνουν να το έχουν αγνοήσει”, κατέληξε.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε