Τρίτη, 23 Απρ.
19oC Αθήνα

Σόιμπλε: Αποφάσεις τώρα για τους απείθαρχους της ευρωζώνης

Η Γερμανία εξακολουθεί να πιέζει –με κάθε τρόπο- για την αλλαγή στις ευρωπαϊκές Συνθήκες, που θα ανοίξουν το δρόμο για κυρώσεις στις χώρες με υπερβολικά χρέη και ελλείμματα.

Στις 9 Δεκεμβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν ξανά στις Βρυξέλλες και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περιμένει να ληφθούν αποφάσεις που θα καθησυχάσουν ακόμη και τους επενδυτές.

«Θα γίνει πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε 12 μήνες, πιστεύω ότι θα ληφθούν αποφάσεις στις 9 Δεκεμβρίου», είπε αναφερόμενος στις τροποποιήσεις των ευρωπαϊκών συνθηκών που θέλει το Βερολίνο.

Η γερμανική κυβέρνηση κρίνει ότι το μέσο για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών είναι να θεσμοθετηθεί μια ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Και πιέζει για “περιορισμένες” αλλαγές, οι οποίες προσφέρουν κυρίως τη δυνατότητα να οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης ένα κράτος που επιτρέπει να συσσωρεύεται το χρέος και το έλλειμμά του και να τίθεται αυτό υπό δημοσιονομική κηδεμονία.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, οφείλουμε να αλλάξουμε τις δομές», προσέθεσε ο Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι «δεν είναι θέμα αλαζονείας των Γερμανών, έτσι είναι τα πράγματα».

«Θα βοηθήσουμε τις χώρες που δεν τα βγάζουν πέρα», δεσμεύτηκε ο Σόιμπλε, που για άλλη μια φορά δε στήριξε την έκδοση ευρωομολόγου ούτε και τη μεγαλύτερη παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Πολλοί πιστεύουν ότι ζητώντας όλο και περισσότερα, στο τέλος θα καταλήξουμε να κάνουμε αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε», δήλωσε. Όμως η σταθερότητα του κοινού νομίσματος, την οποία εγγυάται η ανεξαρτησία της ΕΚΤ, είναι ο λόγος ύπαρξης της ζώνης του ευρώ, σύμφωνα με τον ίδιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σόιμπλε: Χωρίς γραπτές εγγυήσεις, δεν υπάρχει 6η δόση

”Σε 2 χρόνια θα έχουμε ΜΙΑ ευρωπαική δια-κυβέρνηση”

”Τώρα τροποποίηση Συνθηκών και εκχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων”

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε