Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Αθήνα να φύγει το ΔΝΤ – Εκβιάζει με νέο Μνημόνιο

Σόιμπλε: Δεν θα συνιστούσα στην Αθήνα να φύγει το ΔΝΤ – Εκβιάζει με νέο Μνημόνιο

– Θα είναι παρωχημένο το ελληνικό πρόγραμμα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, είπε στην Wall Street Journal ο Σόιμπλε
– «Θα πρέπει να βρούμε κάτι καινούριο», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών
– Επανέλαβε αυτό που είπε νωρίτερα και ο επικεφαλής του ESM ότι αν αλλάξει το πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από την γερμανική βουλή!

Με το γνωστό παγερό του ύφος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση για την Ελλάδα αν τελικά αποχωρήσει το ΔΝΤ από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην χώρα μας.

Σε συνέντευξη που έδωσε – όχι τυχαία – στην Wall Street Journal ο Σόιμπλε είπε:

«Εάν δεν υπάρξει θετική έκβαση στις διαπραγματεύσεις για τη β’ αξιολόγηση και αν το ΔΝΤ αποφασίσει να αποχωρήσει, τότε το τρέχον πρόγραμμα θα είναι παρωχημένο. Αν καταστεί παρωχημένο, τότε θα έχουμε μία κατάσταση, στην οποία θα χρειαστεί να βρούμε κάτι καινούριο» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν θα συνιστούσα κάτι τέτοιο στην ελληνική κυβέρνηση».

Και παίζοντας όπως πάντα με τον πόνο μας είπε: «Σε κάθε περίπτωση θα συνιστούσα να είμαστε χαλαροί, καθώς πρώτα απ’ όλα, η γερμανική Bundestag θα πρέπει να συζητήσει και να συμφωνήσει αν θα εγκρίνει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg είπε: Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο τρέχον ελληνικό πρόγραμμα, όπως προβλεπόταν όταν καταρτίστηκε, αυτό θα αποτελούσε μία θεμελιώδη αλλαγή του προγράμματος και θα απαιτούσε την έγκριση της γερμανικής Βουλής.

Ο ίδιος τόνισε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες, εντός του Ιανουαρίου, να αρχίσει από τον ESM η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «θα θέλαμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», γιατί αυτό προβλεπόταν στη διαμόρφωση του προγράμματος, προσθέτοντας ότι «έχουμε συνεργασθεί με το ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της κρίσης» με επιτυχία σε άλλα προγράμματα, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Κύπρου.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το ΔΝΤ συμμετείχε στα δύο πρώτα προγράμματα της Ελλάδας, αλλά δεν έχει συμφωνήσει ακόμη για τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα. Ο επικεφαλής του ESM ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την άποψη πως είναι καλό να υπάρχει δέσμευσή τους για μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, όταν αυτή χρειασθεί, ενώ το Ταμείο θέλει νωρίτερα της αποφάσεις. «Αυτό είναι μέρος της διαφωνίας μας, που δεν έχουμε λύσει», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος, ο αξιωματούχος σημείωσε ότι τώρα, πράγματι, δεν υπάρχει πάλι συμφωνία σε όλα μεταξύ των θεσμών και με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά τόνισε ότι «δεν πρέπει να αγνοούμε ότι έχουμε προχωρήσει πολύ». Υπάρχουν, είπε, κάποια προβλήματα που δεν πρέπει να υπερτονίζονται, καθώς βρισκόμαστε στο μέσο του προγράμματος και ο ESM έχει ήδη χρηματοδοτήσει την Ελλάδα με 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιό του.

Για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τον Ιανουάριο αρχίζουμε με την εφαρμογή του. Ορισμένα από αυτά «μπορούν να εφαρμοσθούν άμεσα, γρήγορα», ενώ η εφαρμογή άλλων θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο, έως το τέλος του έτους. Χρειαζόμαστε ακόμη, είπε, κάποια νομικά σημαντική απόφαση από το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM, αλλά τόνισε ότι αναμένει αυτό να συμβεί τις επόμενες λίγες ημέρες.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε