Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Σόιμπλε: Η εκταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται από την τρόικα και όχι από την Μέρκελ

Σόιμπλε: Η εκταμίευση της επόμενης δόσης εξαρτάται από την τρόικα και όχι από την Μέρκελ

Την υπόθεση ότι η επίσκεψη της Καγκελαρίου ‘Αγκελα Μέρκελ στην Αθήνα αποτελεί θετικό σημάδι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης απέρριψε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, η εκταμίευση τςη επόμενης δόσης αποτελεί αντικείμενο της τρόικας, ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έχει σχεδιαστεί με στόχο την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ως το 2020.

«Η Καγκελάριος δεν θα μιλήσει για το αντικείμενο επί του οποίου αναφέρει η τρόικα. Η τρόικα είναι αυτή που αναφέρει σχετικά με το εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που προκύπτουν από το πρόγραμμα βοήθειας, διότι αυτή είναι η προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αυτό είναι το θέμα. Τα υπόλοιπα είναι λίγο φαντασία», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος σε σχετική χθεσινή δήλωση βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών, κατά την διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του, απόψε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι «για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της» και αναγνώρισε ότι χωρίς αυτά τα χρήματα η Ελλάδα έχει «οξύ πρόβλημα χρηματοδότησης». Απαντώντας, δε, σε ερώτηση σχετικώς με το εάν αρκούν «τα θερμά λόγια της Καγκελαρίου», σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ούτε στα θερμά λόγια της κυρίας Μέρκελ ούτε στην Ευρώπη, αλλά στο ότι η Ελλάδα, ως συνέπεια δικών της παραλείψεων κατά τις τελευταίες δεκαετίες, περιήλθε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση και κάνεις δεν θέλει πλέον να την δανείσει με λογικό επιτόκιο». Σχολιάζοντας μάλιστα δήλωση του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί χρηματοδότηση για τα επόμενα επτά-οκτώ χρόνια, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι με τα προγράμματα στήριξης «δημιουργούμε χρόνο για την Ελλάδα μέχρι το 2020» και πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα βοήθειας είναι σχεδιασμένο ως το 2020 ώστε μέχρι τότε η Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές, με συνολικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ. Αυτόν τον δρόμο πρέπει η Ελλάδα να τον καταφέρει. Πρέπει να γίνει ανταγωνιστική. Πρέπει κάποτε να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και αυτοί, οι οποίοι στην Ελλάδα λένε στους ανθρώπους ότι για τα προβλήματά τους ευθύνεται η Ευρώπη ή ακόμη και η Γερμανίδα Καγκελάριος, τους λένε ψέματα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα κάποια στιγμή πρέπει να παράγει όσα ξοδεύει» και επανέλαβε ότι η χώρα θα χρειαστεί μεγάλη χρηματοδότηση μέχρι να μπορέσει να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές, ενώ για μία ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα είναι υπερβολικά ακριβή και δεν μπορεί διαρκώς να ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το κάνει σε βάρος άλλων. Αυτό δεν γίνεται ούτε στην Ευρώπη», υπογράμμισε.

Κληθείς πάντως να σχολιάσει τις απόψεις που θέλουν την επιμονή της Γερμανίας στην λιτότητα ως αιτία των προβλημάτων, ο κ. Σόιμπλε αντέτεινε ότι η τα προβλήματα οφείλονται στα υψηλά δημόσια χρέη των κρατών. «Το να λέει κάνεις ότι τα χρέη αντιμετωπίζονται με ακόμη περισσότερα χρέη, θυμίζει οικονομία του Βαρόνου Μινχάουζεν. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει το πολύ για λίγους μήνες», δήλωσε και ανέφερε ότι «κατά άλλα, η Ευρωζώνη είναι σε καλό δρόμο, με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να τα πηγαίνουν καλά με το πρόγραμμα προσαρμογής τους». Αν και παραδέχθηκε ότι σημειώνεται παγκοσμίως επιβράδυνση της οικονομίας, υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι διαφορετικό, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μετάδοσης. «Ισπανία, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ιταλία πρέπει να πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια στις αγορές, διότι οι αγορές αισθάνονται ανασφαλείς γενικά για την Ευρωζώνη. Και αυτό γιατί τα ελληνικά προβλήματα μεταδίδονται και σε άλλους στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Σόιμπλε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένα προς ένα θα παρουσιάσει τα μέτρα στην Μέρκελ ο Σαμαράς – “Φρούριο” η Αθήνα την Τρίτη

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε