Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Σόιμπλε: Να δοθεί η δόση 44 δισ. στην Ελλάδα αλλά με μηχανισμό ελέγχου

Σόιμπλε: Να δοθεί η δόση 44 δισ. στην Ελλάδα αλλά με μηχανισμό ελέγχου

– Νωρίτερα τη σχετική είδηση είχε μεταδώσει πρώτο η γερμανική εφημερίδα Bild
– O γερμανός υπουργός δήλωσε σίγουρος ότι στο επόμενο Eurogroup θα παρθεί τελική απόφαση
– Γάλλος πρόεδρος: Οφείλουμε στην Ελλάδα την υποστήριξη που υποσχεθήκαμε
– Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι εξετάζονται τρόποι να μην περάσει η δόση από τα κοινοβούλια
– Παράγοντας του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνει ότι γίνονται σκληρές διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα

“Τρεις δόσεις έχουν συσσωρευτεί μέχρι το τέλος του 2012. Άρα είναι αρκετά λογικό να μην αποφασίσουμε μόνο για τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο αλλά και για το τέλος του έτους”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στο περιθώριο του Ecofin, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε όμως οτι “είναι πιο σημαντικό να συμφωνήσουμε σε μηχανισμούς ελέγχου και αυτό είναι ένα από τα θέματα που μπορούμε να προωθήσουμε για κοινή λύση τις επόμενες ημέρες”.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε επίσης οτι “εχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε μια απόφαση στο επόμενο Eurogroup, την οποία θα μπορούμε να παρουσιάσουμε στα κοινοβούλια”.

Σύμφωνα πάντως με το πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει τις τρεις υπολειπόμενες δόσεις του 2012 όταν επιλυθούν όλα τα θέματα.

Η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη γερμανικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει ότι η Γερμανία θέλει να δώσει στην Ελλάδα ένα πακέτο τριών δόσεων συνολικού ύψους 44,6 δισ. ευρώ (τα 31,3 δισ. ευρώ της δόσης του β΄ τριμήνου, τα 5 δισ. ευρώ του γ΄ τριμήνου και τα 8,3 δισ. ευρώ της δόσης του δ΄ τριμήνου), κάτι που δεν διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

Λίγο αργότερα, ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ δήλωνε πως η ελληνική κυβέρνηση έφερε και ψηφίσθηκε στη Βουλή ένα νέο σκληρό πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος. Η Ελλάδα περιμένει να δεχθεί την υποστήριξη της Ευρώπης και του ΔΝΤ, αυτήν την υποστήριξη που της έχουμε υποσχεθεί.

»Παραμένει ένα ερώτημα που δεν τίθεται μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους: Πώς να δοθεί μια χρονική επιμήκυνση στην Ελλάδα χωρίς να κοστίσει οτιδήποτε στα κράτη και χωρίς να βάλει πρόσθετα χρήματα το ΔΝΤ. »Είμαστε εμπρός σε αυτήν την εξίσωση αυτόν τον καιρό και θα εργασθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση τις επόμενες μέρες με τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών.

»Στόχος είναι να βρεθούν οι τεχνικές μέθοδοι, ώστε να μη χρειασθεί να περάσουμε από τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών θέμα για υποστήριξη της Ελλάδας. Να μπορέσουμε να βρούμε τεχνικούς τρόπους επαναχρηματοδότησης, ώστε να δοθούν στην Ελλάδα τα 31 δισ. που περιμένει χωρίς να διακινδυνεύσουμε τις αρχές που θα πρέπει να παραμείνουν ως αρχές στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις άλλες χώρες. Έφθασε όμως ο χρόνος για να το κάνουμε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΙΔΗΣΗ

Διαβάστε
BILD: Δόση – μαμούθ 44 δις ευρώ στην Ελλάδα – Δεν το διαψεύδει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε