Τετάρτη, 24 Απρ.
25oC Αθήνα

Σόιμπλε: Πιθανή η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση Ελλάδας

Σόιμπλε: Πιθανή η μεγαλύτερη συμμετοχή ιδιωτών στη διάσωση Ελλάδας

Ήδη, οι εμπορικές τράπεζες αποδέχονταν απομείωση της ονομαστικής αξίας σε ποσοστό 21% για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, που διέθεταν.

Η Γερμανία βεβαίωσε επίσημα, σήμερα, ότι στην ευρωζώνη συζητείται η προοπτική μιας σημαντικότερης της αρχικά αναμενόμενης απώλειας για τις εμπορικές τράπεζες, όσον αφορά τις πιστώσεις τους έναντι της Ελλάδας, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης συμμετοχής τους στον δεύτερο κατά σειράν δανεισμό της Ελλάδας.

“Βέβαια, το συζητούμε”, δήλωσε σχετικά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο τέλος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο.

Την 21η Ιουλίου, οι ηγέτες των κρατών των ευρωζώνης υποσχέθηκαν έναν δεύτερο κατά σειράν δανεισμό της Ελλάδας, συνολικού ύψους 109 δισεκατομμυρίων ευρώ, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, στον οποίο πάντως πρώτη φορά θα προστεθεί μια σύμπραξη των εμπορικών τραπεζών και επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Τώρα, “θέλουμε να δούμε κατά πόσον οι όροι, που ετέθησαν τον Ιούλιο φέτος, παραμένουν κατάλληλοι”, δήλωσε σήμερα ο κ. Σόιμπλε, μη αποκλείοντας περαιτέρω τα αρχικά δεδομένα “να υποστούν προσαρμογή”.

Απ’ την πλευρά του, ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Λουξεμβούργο) έκανε δηλώσεις στην ίδια κατεύθυνση στο Λουξεμβούργο, κάνοντας λόγο για “τεχνικές προσαρμογές”.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχτηκε ωστόσο ότι στην ευρωζώνη υπάρχουν “υπέρ και κατά”, αναφορικά με μια σημαντικότερη της αρχικώς προβλεφθείσας συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στον δανεισμό της Ελλάδας.

Το Γαλλικό πρακτορείο σχολιάζει στη σχετική ανταπόκρισή του απ το Λουξεμβούργο ότι, εφόσον η συμμετοχή αυτή υλοποιηθεί ως ανωτέρω περιγράφεται, τότε όσον αφορά τις διεθνείς χρηματαγορές προστίθεται αβεβαιότητα, την ώρα που αυτές είναι ήδη ταραγμένες, στην προοπτική ότι η Αθήνα μπορεί τελικά να οδηγηθεί σε μια στάση πληρωμών.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε