Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Σόιμπλε: Χωρίς κρατική συμβολή η ανακεφαλαιοποίηση των γερμανικών τραπεζών

Παράλληλα, αυξάνεται από την EBA και το απαραίτητο ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών της ευρωζώνης, δηλαδή από τα 106 δισ. ευρώ που κρινόταν αναγκαίο στα τέλη του Οκτωβρίου, στα 114,7 δισ. ευρώ τώρα

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κρίνει ότι οι εμπορικές τράπεζες της Γερμανίας θα μπορέσουν μόνες τους να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τους σε ό,τι αφορά την ανακεφαλαιοποίησή τους, που αποτιμώνται ήδη αρμοδίως σε πάνω από 13 δισ. ευρώ.

Αν και ο κ. Σόιμπλε δια του εκπρόσωπού του δεν την κατονόμασε, εκτιμάται από τους οικονομικούς παρατηρητές ότι η κρίση του αφορά και την Commerzbank, την δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα στη Γερμανία, γύρω από την οποία αναπτύσσεται έντονη κερδοσκοπία καθώς θεωρείται πως είναι πιθανή η κρατικοποίησή της.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για τις τράπεζες (EBA) αναφερόμενη στις γερμανικές τράπεζες έκανε λόγο για ένα ποσό ύψους 13,1 δισ. ευρώ που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Η EBA εξέτασε τα οικονομικά μεγέθη τουλάχιστον έξι τραπεζών, ανάμεσα στις οποίες η Commerzbank και η Deutsche Bank.

H Commerzbank έχει ανάγκη 5,3 δισ. ευρώ για να ανακεφαλαιοποιηθεί, παράμετρος που κάνει σκεπτικούς οικονομικούς κύκλους, κατά πόσον η Commerzbank θα μπορέσει τελικά να επαυξήσει το κεφάλαιό της σε αυτήν την έκταση άνευ κρατικής συνδρομής.

Πάντως στην Commerzbank το γερμανικό δημόσιο έχει στο μετοχικό κεφάλαιο ένα ποσοστό 25%–μετά τη διεθνή οικονομική κρίση που ξέσπασε στα τέλη του 2008 αυτό αυξήθηκε.

Στην Ιταλία, η Ένωση των τραπεζών, η ABI, τόνισε στη σημερινή ανακοίνωσή της ότι προσφεύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της EBA, σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις που κάνει για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των μεγάλων τραπεζών της, υπογραμμίζοντας ότι με την προσφυγή της θα θέσει ακόμα και “το ζήτημα της νομιμοποίησης” της EBA.

Η ΕΒΑ ανεβάζει πλέον στα 15,366 δισ. ευρώ το απαραίτητο ποσό για ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, από τα 14,77 δισ. ευρώ στα τέλη του Οκτωβρίου..

“Αυτές οι εκτιμήσεις είναι ψευδείς”, αποφαίνεται με κατηγορηματικό τρόπο η ABI. “Τα στοιχεία του Ενεργητικού των τραπεζών της ευρωζώνης δεν αντιμετωπίζονται από την ΕΒΑ με έναν ομοιογενή τρόπο”, συμπληρώνει η ABI.

Την ίδια ώρα, όμως, οικονομικοί παρατηρητές θυμίζουν ότι για όλη την ΕΕ η προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη, για όλο το 2012, έχει ήδη αναθεωρηθεί προς τα κάτω.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε