Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σόιμπλε: η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Σόιμπλε: η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα πως είναι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη, όμως απέκλεισε ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για τη χώρα.

Ερωτηθείς από τον τοπικό ραδιοσταθμό Inforadio αν θα συνεχίσει να υπάρχει η ευρωζώνη με τη σημερινή μορφή της, στην οποία περιλαμβάνεται η Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε “ασφαλώς” και καταδίκασε τις “εικασίες” γύρω από ένα αντίθετο σενάριο.

“Η Ελλάδα έχει να εφαρμόσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρύθμισης”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίζοντας το ελληνικό πρόβλημα “μοναδικό”.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πάντως πως οι διεθνείς προσπάθειες για τη χώρα ήταν ήδη τέτοιες ώστε “δεν μπορούμε να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα (αρωγών) για την Ελλάδα”.

Ο Γερμανός υπουργός είπε για μια ακόμη φορά πως θα πρέπει να δημοσιευτεί η έκθεση της τρόικας των δανειστών της Ελλάδας (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ), η οποία θα ελέγξει τον Σεπτέμβριο την πρόοδο της Αθήνας, για να αποδεσμευτεί ένα νέο τμήμα της βοήθειας.

“Την επόμενη χρονιά, το ευρώ θα σταθεροποιηθεί και η νευρικότητα στις χρηματαγορές θα μειωθεί”, διαβεβαίωσε ο κ. Σόιμπλε, προειδοποιώντας πάντως πως αυτό θα πάρει χρόνο.

“Χάσαμε την εμπιστοσύνη. Αυτό συμβαίνει πολύ γρήγορα. Αντίθετα, το να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη είναι πολύ πιο δύσκολο και απαιτεί περισσότερο καιρό”, πρόσθεσε ο υπουργός, πολύ περισσότερο, είπε, που η Ευρώπη είναι “πολύπλοκη και σύνθετη”.

“Δεν μπορούμε να παίρνουμε απλώς αποφάσεις” επειδή πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι θεσμοί των 17 χωρών μελών, υπενθύμισε.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε