Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σόιμπλε σε Στουρνάρα: Yannis, κάνε κάτι με τη φοροδιαφυγή – έρχεται επιτροπή «σοφών» με πρόεδρο τον Ράπανο

Σόιμπλε σε Στουρνάρα: Yannis, κάνε κάτι με τη φοροδιαφυγή – έρχεται επιτροπή «σοφών» με πρόεδρο τον Ράπανο

– Τι είπε ο Γερμανός υπουργός στον Γιάννη Στουρνάρα
– Η φοροδιαφυγή το νέο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης
– Έχουν ήδη προτείνει στο Βασίλη Ραπανο να ηγηθεί τη Επιτροπής «σοφών»
– Θα είναι εκείνη που θα εισηγηθεί την αναδιάρθρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης
– 10 δισ. ευρω μπορούν να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα αν παταχθεί η φοροδιαφυγή

«Η κριτική που υφίσταμαι όλο αυτό τον καιρό στο Eurogroup έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στη χώρα μας» είπε το Σαββατο σε ομιλία του σε συνέδριο Υγείας ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και με αυτή τη φράση ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση ξεκινά… ανένδοτο κατά της φοροδιαφυγής.

Τα έχουμε ξανανακούσει θα πείτε… Φαίνεται όμως ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω γιατί τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές ξέρουν κατά ότι πια δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για νέα περικοπή μισθών και συντάξεων. Μοιραία, πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί η ανοιχτή πληγή της φοροδιαφυγής.

Το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στη συγκρότηση «επιτροπής σοφών», η οποία θα εισηγηθεί την αναδιάρθρωση της φορολογικής διοίκησης ώστε να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ήδη μάλιστα, πρόταση για να αναλάβει επικεφαλής της επιτροπής έχει γίνει στον πρώην πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο, τον άνθρωπο που για λίγες ώρες ήταν υπουργός Οικονομικών στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά ένα πρόβλημα υγείας τον άφησε τελικά εκτός.

Η φορολογική μεταρρύθμιση είναι απαίτηση των δανειστών. Χαρακτηριστική η ατάκα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Γιάννη Στουρνάρα κατά το πρόσφατο Eurogroup: «Yannis, δυο πράγματα θα σου πω: Πρώτον χρόνια πολλά για τα γενέθλια σου (σ.σ. στις 10/12 ο Έλληνας υπουργός έκλεισε τα 56). Δεύτερον, κάνε κάτι με τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης και τη φοροδιαφυγή».

Η αποτυχία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που το 2012 δε θα πιάσει κανέναν στόχο, προκαλεί εκνευρισμό στην τρόικα. Και το ΔΝΤ, σε έκθεση που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα, θα είναι… καταπέλτης για την φτωχή πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα μας, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμη ένα γεγονός που προκαλεί δυσαρέσκεια στους δανειστές είναι μεγάλη καθυστέρηση στην τοποθέτηση μόνιμου γενικού γραμματέα για θέματα φορολογίας. Η επιλογή του πρόσωπου που θα καλύψει τη θέση θα γίνει ως το τέλος του μήνα. Εκλεκτός του Γιάννη Στουρνάρα είναι ο καθηγητής Ν. Καραβίτης, ενώ ισχυρή υποψηφιότητα θέτει και ο νυν γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Χ. Θεοχάρης.

Ο επίτροπος Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκίρντας Σεμέτα, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή σημειώνει πως εάν η Ελλάδα περιόριζε τη φοροδιαφυγή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα αύξανε τα έσοδα κατά 10 δισ. ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φορολογικό – Η δεύτερη επιδρομή στη τσέπη των στρατιωτικών

Τι φόρο θα πληρώσουν μισθωτοί-επιτηδευματίες-συνταξιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα

Το νέο φορολογικό – Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν – Ποιες είναι οι νέες κλίμακες για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες

Προσοχή στις παγίδες του φορολογικού – Δείτε ποιες είναι οι βασικές αλλαγές

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε