Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Σοκ! Αυξήσεις σε ρεύμα και τρόφιμα – 14% ο ΦΠΑ!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Απ’ τη μια θα δώσει για μια φορά, απ’ την άλλη θα πάρει η κυβέρνηση και όχι για μια φορά, αλλά σε βάθος χρόνου. Το νέο σοκ έρχεται (από που αλλού;) από το ΔΝΤ που ρίχνει στο τραπέζι ακόμη ένα μέτρο. Την αύξηση του κατώτατου συντελεστή του ΦΠΑ που αφορά σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Είναι για χρόνια γνωστό ότι οι εταίροι και δανειστές μας, αλλά και το Ταμείο δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις εξαγγελίες των ελληνικών κυβερνήσεων για περιορισμό των δαπανών κλπ. Απαιτούν μέτρα άμεσης απόδοσης και αυτά είναι συνήθως οριζόντια και αφορούν σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ή αύξηση φόρων.

Τώρα μιλάμε για το δεύτερο. Αύξηση φόρων και μάλιστα σε προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης, τα λεγόμενα βασικά που ως τώρα έχουν και τον μικρότερο ΦΠΑ αν και στην τελευταία διαπραγμάτευση ήταν εκατοντάδες εκείνα που μπήκαν στον γενικό συντελεστή του 24%.
Αυτή τη φορά το ΔΝΤ απαιτεί μέτρα της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Πως θα βρεθούν αυτά τα χρήματα;
Η απάντηση έρχεται από τον ΦΠΑ που είναι σήμερα στο 13%. Η αύξηση θα είναι μια μονάδα και τα προϊόντα αυτά θα επιβαρύνονται πλέον με 14%, κάτι που θα σημάνει απανωτές αυξήσεις σε νωπά προϊόντα, ρεύμα, αλλά και σε υπηρεσίες όπως οι διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.
 

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε