Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Σοκ με αυξήσεις σε όλους τους συντελεστές ΦΠΑ κατά μία μονάδα – Θα πάρουν φωτιά όλα τα προϊόντα

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Σενάριο αύξησης του χαμηλού ΦΠΑ από 6% στο 7% και του μεσαίου από 13% στο 14%
– Ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών που θα αυξήσουν τα έξοδα των νοικοκυριών
– Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ρεύμα θα φέρει απανωτές αυξήσεις παντού

Δεν είναι μόνο η αύξηση του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% στο 24%. Το σενάριο των αυξήσεων δεν αφήνει εκτός κανένα προϊόν και καμία υπηρεσία, σύμφωνα με την ΕΡΤ. Έτσι ανάλογη αύξηση μπορεί να υπάρξει και στον χαμηλό συντελεστή του 6% που θα αυξηθεί στο 7% αλλά και στον μεσαίο συντελεστή που θα πάει από το 13% στο 14%.

Κυβερνητική πηγή δεν διέψευσε τα σενάρια αυτά, αν και μιλώντας στο newsit.gr είχε μια επιφύλαξη μόνο για τον χαμηλό συντελεστή του 6%.

Κάπως έτσι αυξάνονται απλά τα έξοδα για το κάθε νοικοκυριό, αλλά πολλαπλασιάζονται σε όλα τα επίπεδα, καθώς πλέον μιλάμε για προϊόντα που είναι πρώτης ανάγκης, αλλά ολόκληρη η αλυσίδα της κατανάλωσης, αλλά και της παραγωγής και των μεταφορών.

Μόνο η αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα που θα έρθει “καπέλο” στην αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αλλά και η αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα σημαίνει εκτίναξη του κόστους παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων και συγκεκριμένων υπηρεσιών, όπως συγκοινωνίες.
 

Ακόμη και εάν η αύξηση μόνο του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ αρκεί για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών οι αυξήσεις που έρχονται “καίνε” το εισόδημα των καταναλωτών καθώς αυξάνονται:
Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, μπισκότα, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κλπ
Αναψυκτικά – χυμοί.
Τιμές εστιατορίων
Εισιτήρια λεωφορείων, αεροπλάνων, πλοίων
Κόμιστρα ταξί
Ρούχα
Παπούτσια
Βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης
Ποτά
Σταθερή και κινητή τηλεφωνία.
Συνδρομητική τηλεόραση.
Αυτοκίνητα.
Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη.
Άνθη – φυτά.
Αποχέτευση.

 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε