Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Σοβαρές πιέσεις δέχεται το ευρώ εν όψει της Συνόδου Κορυφής

 Πιέσεις δέχεται σήμερα το ευρώ καθώς παραμένει ασαφές το πλαίσιο της απόφασης που θα ληφθεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4074 δολάρια από το επίπεδο των 1,4148 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης. Στην αγορά συναλλάγματος η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στο 1,4045 δολάρια.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί ενισχύει το ελβετικό φράγκο το οποίο κατέρριψε σήμερα νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του ευρώ αγγίζοντας το 1,15. Η κατάσταση παραμένει ρευστή ενώ το μόνο ζήτημα που έχει αποσαφηνιστεί πλήρως είναι η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Χρέους της χώρας μας. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean Claude Trichet μιλώντας στους Financial Times της Γερμανίας επανέλαβε σήμερα ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί ως ενέχυρο ομόλογα χώρας μέλους της ευρωζώνης, η οποία είτε έχει αναδιαρθρώσει το Δημόσιο Χρέος είτε τα ομόλογα της έχουν υποβιβαστεί στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Το όλο κλίμα που έχει διαμορφωθεί ευνοεί την εξάπλωση της κρίσης και στις άλλες περιφερειακές οικονομίες. Είναι ενδεικτικό ότι οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων της Ισπανίας και της Ιταλίας ξεπέρασαν το 6%.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο ΗΔΑΤ το σύνολο των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 11 εκατ .ευρώ, τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης.

Ο τίτλος που συγκέντρωσε τις περισσότερες συναλλαγές ήτανο 10ετής λήξεως 19/06/20 με 3 εκατ. ευρώ και το 6μηνο έντοκο γραμμάτιο λήξεως 9/09/11 με 6 εκατ. ευρώ.

Το περιθώριο στο κλείσιμο της αγοράς διαμορφώθηκε στο 15,53% από 14,67% την Παρασκευή με την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου (λήξεως 19/06/20) να διαμορφώνεται στο 18,17 από 17,34% στο κλείσιμο της Παρασκευής έναντι 2,64% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Ωστόσο μετά το κλείσιμο της αγοράς η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 17,16% με αποτέλεσμα να περιοριστεί και το περιθώριο στο 14,54%.

Στη διατραπεζική αγορά τα επιτόκια στις περισσότερες διάρκειες σημείωσαν υποχώρηση. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 2.16% από 2,17% στη διάρκεια των 9 μηνών διατηρήθηκε στο 1,98%. στο εξάμηνο διατηρήθηκε στο 1,81%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 1,60% και ο μήνας αυξήθηκε οριακά στο 1,46% από 1,45%.

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε