Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Spiegel: Σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω ESM

Spiegel: Σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω ESM
Σχέδιο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω ESM επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel

Πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, το οποίο προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δανειστεί χρήματα από τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης ESM, προκειμένου να επαναγοράσει δικά της ομόλογα στην τρέχουσα τιμή στην αγορά, η οποία κατά μέσον όρο κυμαίνεται στο 25% της αρχικής αξίας τους, επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του περιοδικού “Der Spiegel” που θα κυκλοφορήσει αύριο.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, εξηγείται στο δημοσίευμα, με κάθε δανειζόμενο ευρώ θα μπορούσε να αποσυρθεί από την αγορά χρέος 4 ευρώ. “Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι με 10 δισεκατομμύρια ευρώ θα μειωνόταν το ελληνικό χρέος κατά 40 δισεκατομμύρια”, αναφέρεται.
 
Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, συνεχίζει το Spiegel, αναμένεται η διεξαγωγή συνομιλιών με τους επενδυτές, προκειμένου αυτοί να δεχτούν πράγματι ικανοποίηση του ενός τετάρτου των απαιτήσεών τους. Όπως ελπίζει η γερμανική πλευρά, μετά από αυτή την επιχείρηση η Ελλάδα θα ήταν σχεδόν σε θέση να δανειστεί η ίδια χρήματα στις αγορές.

 

Τι απαντά το υπουργείο
 
 
«Δεν συμμετέχουμε σε εικοτολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού  υπ. Οικονομικών νωρίτερα σήμερα, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του περιοδικού. Η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει καταρχήν την έκθεση της Τρόικας, πριν ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογο πρόγραμμα είχε προτείνει και το μέλος του Συμβουλίου της ΕΚΤ Γιοργκ Άσμουσεν, αφήνοντας πάντως ανοικτό από πού θα έβρισκε η Ελλάδα τα χρήματα για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.
 

Οικονομία Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε